Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 22 Okt 19, 12:36

Tijdens de Halloweenperiode zetten verschillende parken hun beste beentje voor om hun evenement te laten schitteren. Niet zelden worden er dan ook verschillende laatavondopeningen ingepland. Wij gingen een kijkje nemen tijdens de Halloween Nights in Toverland.

Toverland pakt sinds zijn parkuitbreiding vorig jaar ook met Halloween steviger uit. Vanaf half zes sluipen de griezels van dienst via entreezone Port Laguna paradegewijs het park in, waarna ze zich verspreiden over liefst vijf verschillende themazones.
Bij fonteinenshow Katara barst een bont gekleurd Fiësta de los Muertos los. Aan de andere kant van het park marcheren krijgers uit vervlogen tijden door Ithaka, terwijl houten achtbaan Troy met een stoere lichtshow met vuur en roodtinten ontpopt tot ‘Destroy’. Ook themazone Cirque baadt in misleidend warme kleuren terwijl losgeslagen clowns je komen besluipen.
De sfeer wordt grimmiger in de koelere lichtkleur van ‘Shadows of the Sea’: een gruwelijk oord waar zeemonster en piraten rondwaren. In Avalon doen ‘Morgana’s Frozen Souls’ hun intrede en is het kleurenpalet gepast ijskoud. Twee spookhuizen openen iets vroeger: vanaf vijf uur heropent fun house Villa Fiasko als ‘The Doll House’ en opent in dezelfde hal ook spookhuis ‘Fear the woods’. Het omgebouwde doolhof ‘Trapped’ en de boswandeling ‘Witches forest’ openen pas om zeven uur.

Wanneer we toekomen rond half één ’s middags lijkt het bedrieglijk rustig in Toverland. Bij Troy hoeven we slechts twee treinen te wachten en ook bij Scorpios en Djinn kunnen we meteen instappen. De Maximus Blitz Bahn doet beter zijn best met een wachttijd van een klein uur. Dat blijkt voldoende tijd om bezoekers ook in de rest van het park te laten ophopen. Bij achtbaan Fēnix ontdekken we een gevulde buitenwachtrijlus waarvan we het bestaan niet eens durfden dromen. Merlin's Quest valt met een kwartier wachttijd nog redelijk mee, maar eens het tochtje afgerond is openen de eerste spookhuizen en is het wachten geblazen.

Eerste Huiverpret

The doll house zou ons volgens een medewerker trakteren op een wachttijd van een uur, wanneer we zo’n vijftig meter buiten de voorziene hekken aansluiten. Gelukkig bleek dat onzin en stonden we na een half uurtje al weer buiten. Het spookhuis maakt slim gebruik van een mix van poppen en acteurs, waardoor je je wellicht een hoedje schrikt wanneer een pop toch geen pop blijkt te zijn. Ook in de wachtrij kan je al genieten van een marionet die voor het huis rondslingert en een huiverpop die gasten op het balkon belaagt.

Na de vlotte wachtrij van the doll house beginnen we vol goede moed aan deze voor Fear the woods. Maar de vergelijking gaat niet op en de rij schuift voor geen meter. Als je beneden aan de trap start ben je vertrokken voor ruim 75 minuten wachtleed. Bovendien is het tegen het dak van de hallen broeierig warm. Het aansluitend spookhuis is best gezellig, maar laat het gerust links liggen als je nog meer dan de helft van de bovenwachtrij moet trotseren.

Flaming Feather
We snellen na dit wachtleed naar the Flaming Feather, waar we ondanks reservatie toch nog twintig minuutjes in de wacht worden gezet. Toverland geeft ons ter compensatie wel een gratis drankje! De beruchte zwarte burger blijkt ietwat lauw eer hij geserveerd geraakt, maar het geheel smaakt en de portie vult. We besluiten het personeel dat zich duidelijk uit de naad werkt om de bezoekerstoestroom aan te kunnen er niet mee lastig te vallen en duiken opnieuw het park in.

Goed geolied
Toverland steekt de handen aardig uit de mouwen tijdens de drukbezochte avond. Bij Dwervelwind vliegen de treinen buiten nog voor de volgende in de eindremmen staat met als resultaat een volslank kwartier voor een wachtrij die in minder vlotte parken al snel zou uitdraaien op een driekwarter. Ook bij Troy rijden treinen in de regel buiten voor de volgende in de eindrem schiet. We klokken af op een half uur voor een wachtrij die een volledige S voorbij het stationsgebouw kronkelt.

Scare Zones
Mist is de opvallendste halloweendecoratie van Toverland. Rookmachines draaien overuren, er wordt niet op eentje meer of minder gekeken en het blijkt bijzonder effectief om als bezoeker verrast te worden door een van de griezels. Fiësta de los muertos maakt daar het minst gebruik van en levert als scare-zone vooral ambiance eerder dan schrik. De zone is een eeuwigdurend feestje met muziek die aanzet tot dansen. Acteurs gaan er ook in interactie met de fonteinenshow die een pak indrukwekkender oogt wanneer de nacht gevallen is.
Rond Destroy kan je al makkelijker verrast worden door ondode krijgers. Sowieso is de uitlichting van Troy en de show bij het gebouw de moeite en is een doldwaze nachtelijke rit warm aanbevolen.

In Shadows of the sea gaat het –op een positieve manier- helemaal de mist in. Deze zone slaagt er naar onze mening het beste in je te doen huiveren. Het binnengebied van Djengu River is geen drukbezochte verbindingsweg, waardoor het soms eenzaam en verlaten overkomt. Een cyaankleurige belichting versterkt dat samen met een mist die zo dicht is dat je amper twee meter voor je uit kan kijken. In principe is het al eng genoeg als de zeegriezels gewoon opdoemen uit de mist, maar uiteraard doen ze meer dan dat.

Morgana’s frozen Souls vist in dezelfde vijver met een zo mogelijk nog killere Fēnixblauwe verlichting. Hoewel de mysterieuze, onbehaaglijke sfeer met een soundscape van sirenes en windvlagen zeker charmeert, slagen de zielen in reismantel er minder goed in je te verrassen en is het gebied te druk bezocht om je echt ongemakkelijk te doen voelen van een paar starende ogen. Cirque is een buitenbeentje. De dreigend vrolijke circusmelodieën sluiten meer aan bij de klassiekere halloweenthema’s in pretparken. Het sfeertje is een pak onvoorspelbaarder met clowns die her en der opduiken en al eens met een kettingzaag verstopt blijken achter een tentflap.

 

The Witches Forest
We verkozen wegens tijdsgebrek The Witches Forest boven Trapped omdat een tien minuten durende griezelwandeling door het bos eenvoudigweg meer tot de verbeelding sprak.
Toverland laat je wachten op een onttoverend ellenlang ietwat modderig pad afgezoomd met bouwhekken en het beprikkeldraadde hekwerk van het park. Nadat we naar ons gevoel de helft daarvan gewoon konden doorlopen botsten we alsnog op een bordjes dat een huiveringwekkende 75 minuten wachttijd aangaf. Tel daarbij dat je veel schrikmomenten al meermaals kon zien doordat de wandeling parallel aan de wachtrij verliep en het is begrijpelijk waarom verschillende mensen er vroegtijdig de brui aan gaven.
Wie aanschuift om zich ongeevenaard de stuipen op het lijf gejaagd te krijgen is er wellicht ook aan voor de moeite, maar een griezeltocht door een bos heeft wel een sfeer die je onmogelijk kan nabootsen in een overdekt huis. Ondanks dat we sommige zaken al vanuit de wachtrij hadden gezien slaakten we toch enkele keren een oprecht gilletje. Door onze timing werd onze sessie door de bossen hossen bovendien opgeleukt met het vuurwerk van de slotshow. Eens het vuurwerk was uitgeknald bleken de laatste meters hun belofte van een op handen zijnde slotclimax jammer genoeg niet waar te maken. Al bij al is het blauw uitgelichte bos met een kruimelspoor van flakkerende kaarsen een streling voor het oog en is de wandeling op zijn spannendst wanneer je dénkt dat er wat gaat gebeuren. Onze bostocht bleek ook perfect aan te sluiten op een afsluitend én wachtrijloos nachtvluchtje Fēnix.

Ons oordeel
Halloween is in toverland zeker niet de hardcore horror die je in Walibi aangeboden krijgt. Maar het park presenteert wél een uniek lappendeken van originele Halloweenstijlen die perfect bij het park en de verschillende themazones passen. Af en toe loopt een wachttijd voor een spookhuis wel eens op, maar daar staat tegenover dat al het extra Halloween entertainment gratis toegankelijk is. Tijdens een nachtelijk ritje Troy of Dwervelwind valt bovendien op dat Toverland des nachts bijzonder mooi uitgelicht wordt en het park echt ontworpen lijkt om dagelijks nocturnes te houden.  Een avondje Halloween in Sevenum kunnen we dan ook warm aanbevelen!

Toverland heeft nog nocturnes op 26 en 27 oktober. Tickets & info vind je op de site van het park.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: ©  Pretparken.be, Bharat Dave, Toverland