Veel ophef werd er niet rond gemaakt, maar toch opent Europa-Park vandaag, met de start van het winterseizoen, alweer een nieuwe attractie. De darkride Snorri Touren is de kers op de taart van het vernieuwde themagebied Scandinavië én een handige marketingtool om bezoekers van het pretpark warm te maken voor het waterpark Rulantica. Maar wat kun je verwachten als je mee met de sympathieke inktvis Snorri op trip gaat?
In mei 2018 verwoestte een grote brand de darkride Piraten in Batavia en grote delen van het Scandinavische themagebied. Europa-Park bleef niet bij de pakken zitten en ging meteen aan de slag voor de heropbouw. Eerder dit jaar werd al het vernieuwde Scandinavische dorp voorgesteld; in 2020 zal de vernieuwde Piraten in Batavia bezoekers weer meenemen naar het Indonesië uit de tijd van de VOC.
De ingang van Snorri Touren bevindt zich op de plek waar vroeger Andersens Märchenturm bevond. Waar je vroeger de wenteltrap omhoog kon nemen om een mooi uitzicht te krijgen over de kolkende wateren van Fjord Rafting, kun je nu enkel nog naar beneden, de kelder in. Want daar werd tijdens de heropbouw van Scandinavië plaats voorzien voor een darkride. Centrale figuur werd inktvis Snorri, de guitige mascotte die nog vóór de officiële opening van zijn eigen waterpark Rulantica al vele harten heeft veroverd.
Wachten in stijl
De sfeer wordt al gezet in de wachtrij. Eens je beneden in de kelder bent, kom je achtereenvolgens in een aantal ruimten die volgestouwd zijn met curiosa uit de wereld van Rulantica. Zo vind je er een aantal kisten met trollen en paddenstoelen uit Trølldal, een boegbeeld van een zeemeermin en een duikerspak waarin Snorri zelf even verschijnt. Alles is tot in de puntjes verzorgd door het decoratieteam van Jora Vision, het Nederlandse bedrijf dat deze darkride mocht uitwerken. De kisten zijn zorgvuldig gelabeld met hun inhoud en bestemming, de verplichte verwijzingen naar de parkdirectie ontbreken niet en de kleurrijke affiches die her en der ophangen bevatten leuke visuele grapjes.
Deze mooi afgewerkte ruimtes maken het wachten voor de rit een stuk aangenamer. Dat wil zeggen: zodra je er geraakt natuurlijk. Want tijdens de softopenings in het Halloweenseizoen stond de wachttijd regelmatig op ruim 60 minuten. De wachtrij is niet berekend op deze grote toeloop, waardoor de rij al ver uitslingerde richting het pad tussen Vindjammer en Fjord Rafting. Vermoedelijk gaat het hier om de hype van het moment en zal de wachttijd wel afnemen eens het 'nieuwe' er af is.
Op verkenning in Rulantica
Om op verkenning te gaan in de werelden van Rulantica, moet je plaatsnemen in één van de voertuigen, vormgegeven als rubberen boten. Deze boten bestaan uit twee rijen, waarop telkens drie personen (waarvan maximaal twee volwassenen) kunnen plaatsnemen. Ondanks wat de concepten deden vermoeden, gaat het niet om trackless voertuigen, maar om klassieke voertuigen met een rail.
In het begin van de rit komen we een eerste animatronic van Snorri tegen, die op een hoorn blaast en zo een kelder vol rumvaten magisch onder water doet lopen. Deze eerste scène toont meteen één van de grootste sterktes van de darkride: de degelijke pop van Snorri is beperkt in zijn bewegingen, dus zijn het vooral de projecties die hier de show stelen. De magie van Snorri en het onder water lopen van de kelder komen overtuigend over. Dankzij deze effecten ben je al snel bereid om eerdere pogingen van Europa-Park om projecties te integreren in darkrides – zie de latere toevoegingen aan de vroegere Piraten in Batavia – te vergeven.
In de volgende scène word je helemaal ondergedompeld in de onderwaterwereld, die op een overtuigende manier tot leven komt. Aan de ene kant van de route bevindt zich het zacht wiegende zeewier; aan de andere kant tonen haarscherpe schermen beelden van de meermensen in Lumafåls. Ook hier komen deze digitale effecten bijzonder goed tot hun recht, beter zelfs dan in het ‘echte’ Rulantica het geval lijkt te zijn.
De volgende scène wordt de sfeer wat grimmiger. We varen het scheepswrak Vågstycke binnen, waar Snorri zich probeert te verbergen door roestige camouflagekleuren aan te nemen. Dit effect komt tot stand dankzij een geslaagde projectie op een fysieke pop van de inktvis. De meermensen in dit wrak zijn minder lieflijk dan de Sirenen die we eerder tegenkwamen. Deze ‘bronwachters’ zijn van een agressievere soort en schuwen het geweld niet om Rulantica tegen menselijke indringers te beschermen.
Gelukkig wordt de spanning snel gebroken: begeleid door vrolijke gezangen rijden we Trølldal binnen. Deze vrolijke wereld bevat zingende trollen en bomen, lichtgevende paddenstoelen en als klap op de vuurpijl een drummende Snorri. Deze scène tovert gegarandeerd een glimlach op je gezicht. Het is een scène zonder media-effecten, wat bewijst dat je met fysieke decors en poppen nog altijd heel mooie dingen kunt doen.
Moderne technieken
Na deze vrolijke boel komen we terecht in het ruim van de driemaster Nordstjernan. Hier komt Snorri tot 3 keer toe tevoorschijn. Hij ontdekt er een schatkist, verstopt zich in een wereldbol en laaft zich aan de vaten rum. Vervolgens rijden de boten een draaischijf op, vanwaaruit ze naar één van twee identieke Multimedia Domes rijden. Deze koepelvormige beeldschermen tonen een filmpje waarin Snorri een ontploffing veroorzaakt waardoor we in de ijswereld van Vinterhal terechtkomen. Dit onderdeel van de darkride, het meest geavanceerde en kenmerkende onderdeel van de zogenaamde Media Dark Ride, kon nog niet overtuigen tijdens de preopening. De resolutie van het beeldscherm was ondermaats en er waren geen effecten om de beleving te versterken. In deze scène ligt veruit de grootste ruimte voor verbetering.
Als we de dome verlaten en via de draaischijf onze route verderzetten, komen we nog de slang Svalgur tegen, die Snorri helemaal onderniest. Op de achtergrond zien we nog een mooi verlicht diorama van de Vikingstad Ragnakor, maar even later meren we alweer aan in het station en is onze verkenningstocht door Rulantica voorbij.
Ons verdict
Snorri Touren is een mooie toevoeging aan het darkride-aanbod van Europa-Park. De huidige wachttijden scheppen misschien iets te hoge verwachtingen, maar toch weet de attractie zeker te vermaken voor een ritduur van een viereneenhalve minuut. De combinatie van projecties, schermen en fysieke decors en animatronics werkt wonderwel, al hebben vooral de domes nog wat nood aan finetuning.
Samen met het vorig jaar geopende Madame Freudenreich Curiosités lijkt Europa-Park een nieuwe, kwalitatieve weg ingeslagen te hebben op gebied van darkrides, die zeker in de smaak valt. Benieuwd wat dat betekent voor de nieuwe Piraten in Batavia, die volgend jaar moet openen.
Tekst: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Foto's: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be, Europa-Park