Phantasialand komt eindelijk zélf met nieuws over de brug omtrent haar nieuwe themawereld ‘Rookburgh’. In de eerste week van Wintertraum kwam het park met een krant én een trailer voor het nieuwe gebied op de proppen. We vatten even samen.
Het Duitse Phantasialand bij Brühl geeft eindelijk nieuwe informatie vrij over haar nieuwe themagebied Rookburgh waar het al sinds 2016 aan werkt. Hoewel het park eerder aankondigde een flying coaster te bouwen en ook op een hotel te broeden, bleef het nadien lange tijd stil. In de eerste week van deze winteropening doorbrak het park de radiostilte met een ‘Rookburgh-gazette' vol met artikels over het nieuwe themadeel. Het park lanceerde tevens een audiovisueel voorsmaakje op youtube.
Bezoekers kunnen Rookburgh straks bereiken via een 'metrotunnel' die de huidige Berlijnse straat met Rookburgh zal verbinden. Deze tunnel vormt de thematische overgang tussen beide gebieden en krijgt een enorme mozaïek van kunstenares Daria Christaria die het ontwerp van de tunnel mee voor haar rekening neemt. Rookburgh zelf stelt een industriestad voor in het Duitsland van de jaren 20. Ze hoort bij de wereldtop inzake innovatie en krijgt daarnaast ook heel wat elementen uit de Steampunk mee. Het themagebied bevat naast flying coaster 'F.L.Y.' ook Hotel 'Charles Lindbergh', Restaurant ‘Uhrwerk’ en enkele kleinere horecapuntjes en vermoedelijk souvenirshops.
F.L.Y.
Uit de eerste editie van de krant blijkt F.L.Y. een machine die de droom om te kunnen vliegen tot leven brengt. FLY stelt de spitstechnologie voor waarmee de stad Rookburgh tot de wereldtop inzake innovatie wil behoren. Visionairs en slimme ingenieuren van AirRail Company bedachten daarvoor een unieke machine, waarmee je niet alleen over de straten en pleinen van Rookburgh, maar ook door Hotel Charles Lindbergh vliegt. Het achtergrondverhaal lijkt daarmee niet dieper uitgewerkt dan de vage ideeën die bij Klugheim en Taron de wereld werden ingestuurd.
Concrete cijfers over hoogte, snelheid en lengte van de nieuwigheid laat het park traditiegetrouw achterwege. Het gaat wel nog steeds om ’s werelds langste flying coaster én de eerste gelanceerde flying coaster ter wereld. Het park moet dus over de 1124 meter van huidig recordhouder Flying Dinosaur in Universal studios Japan. Phantasialand spreekt nu voor het eerst zélf over de innovatieve treinen die werden ontworpen en hamert op het bouwkundig huzarenstukje. F.L.Y. suist meermaals rakelings langs en door delen van het hotel.
Hotel Charles Lindbergh
Hotel Charles Lindbergh wordt bijgevolg een themahotel dat qua interactie met zijn omgeving zijn gelijke niet kent. De interactie met F.L.Y. is het unieke verkooppunt: de flying coaster scheurt verschillende keren langs, onder en door de gangen en balustrades van het hotel. In tegenstelling tot de andere hotels in Phantasialand, wordt Charles Lindberg daarom ook uitsluitend toegankelijk voor mensen die er ook daadwerkelijk overnachten.
Het hotel zal 106 kamers bevatten die verdeeld zijn over 5 gebouwen die maximaal 6 verdiepingen hoog zijn. In de kamers is telkens plaats voor 2 éénpersoonsbedden en een badkamer. Enkele kamers kunnen aan elkaar gekoppeld worden om zo ook 4-persoons kamers te creëren. Het idee van de compacte kamers is dat men zich uiteindelijk meer als een aeronaut gaat voelen. Des avonds blijft themagebied Rookburgh geopend voor hotelgasten zodat ze ook in avondlicht van het gebied kunnen genieten. Ook exclusief voor hotelgasten wordt de toegang tot bar 1919, waar men op het einde van een dag Phantasialand van een craft-biertje kan genieten, ook een potje biljart is hier mogelijk. De bar zal 10 soorten craftbier op tap hebben, waarvan er een aantal exclusief voor Phantasialand zullen zijn.
Restaurant Uhrwerk
Op de grens van hotel en park komt het twee verdiepingen tellende restaurant "Uhrwerk" te liggen. Het pronkstuk van "Urwerk" wordt - zoals de naam doet vermoeden - een gigantisch klok bovenaan een gietijzeren trap in het midden van het restaurant. Het interieur bestaat verder uit koperkleurige elementen en meubilair dat hout en gietijzer combineert. Des ochtends is het restaurant gereserveerd voor het ontbijtbuffet van hotelgasten en ook des avonds hebben zij exclusieve toegang. Overdag is het echter ook toegankelijk voor dagbezoekers van het park. Het restaurant serveert typisch burgerlijke gerechten en meer eigenzinnige varianten op noedels, hamburgers en poke-Bowls. Na de ietwat klein uitvallende Rutmor’s Taverne in Klugheim, lijkt Phantasialand voor Rookburhg weer in te zetten op een restaurant met meer capaciteit.
Kleine honger
In de rookbughkrant vinden we ook advertenties voor een hoedenzaak, Camerawinkel, meubelverkoper en een kledingzaak. Dat laatste valt op omdat er ook een artikel uitweidt over de nieuwste mode in Rookburgh. Die blijkt te bestaan uit typische kleding die we van de jaren 10 en 20 van vorige eeuw kennen. Vroeger had het park een fotowinkel waar mensen zich volledig konden verkleden in western stijl voor een souvenirfoto uit die tijd. Hoewel dit niet expliciet vermeld wordt, zou een variant hierop ook in Rookburgh kunnen verschijnen.
Ook Rookburgh krijgt enkele kleine horecapuntjes. Na het succes van Lili's Café in Alt Berlin, krijgt ook dit themadeel een eigen broodjeszaak met de naam "Zum Kohleschipper". Zoetekauwen kunnen terecht bij “Emelie's Chocolade & Candy Werkstatt”, een winkel met snoep en chocoladespecialiteiten. Voor elke smaak zal er snoep aanwezig zijn, maar het hoogtepunt van deze zaak worden de bijzondere handgemaakte chocolade-specialiteiten. Het is hier ook mogelijk om de chocolatiers live aan het werk te zien. Phantasialand zou hiermee zijn eigen merk chocolade op de wereld zetten. Of dit op kan tegen de wereldwijd beroemde Belgische chocolade, zullen we ter zijner tijd met plezier gaan testen.
Op de werf
Binnen de zone zijn verschillende façades al grotendeels afgewerkt. De afgelopen maanden werd het hotel in sneltempo opgebouwd. Dat kon door gebruik te maken van kant-en-klare kamermodules die als het ware enkel nog op elkaar moesten worden gestapeld. De meest zichtbare werken vinden nu plaats aan een massieve scheidingswand die Rookburgh netjes van de buitenwereld afschermt. Daarmee verdwijnt ook een van de laatste plaatsen van waaruit je vrij zicht had op de werf. In het park is in de Rookburghtoegang vanuit de Berlijnse hoofdstraat een scherm geplaatst die de teaser voor de nieuwe zone afspeelt. Nu de promotiemachine een versnelling hoger schakelt, lijkt een opening in 2020 waarschijnlijk. Tot dan blijven wij nieuwsgierig.
Tekst: © André Bormans - Pretparken.be // Foto's: © Phantasialand, © Christopher Kenny // Bron: Phantasialand