Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 15 Sep 20, 17:08
Share

Europa-park heropende dit seizoen de darkride Piraten in Batavia. Het was de laatste component van een indrukwekkend snelle herrijzenis van de zone die in 2018 in vlammen opging. Onze bevindingen van de heropgebouwde attractie en zone lees je in dit artikel.

Eind juli is de vernieuwde attractie Piraten in Batavia in het Duitse Europa-Park officieel geopend nadat een brand in 2018 de attractie en een groot deel van het Scandinavische themagebied verwoestte. Kort na de brand werd het al snel duidelijk dat zowel de attractie en het themagebied één-op-één heropgebouwd zouden worden, gebruikmakend van de modernste bouwtechnieken en technologieën. Het heropgebouwde Scandinavische themagebied heropende vorig jaar al, maar op de populaire darkride was het wachten tot deze zomer.

Wanneer we het Nederlandse gebied binnen wandelen, lijkt het alsof er nooit een brand heeft plaats gevonden. Er zijn geen sporen meer van de brand zichtbaar, en het lijkt alsof er nooit iets heeft plaatsgevonden. Als we dichter bij de ingang naderen, merken we dat we verre van de enige bezoekers zijn die de attractie willen uitproberen. De wachtrij is namelijk veel te kort en men heeft met behulp van touwen de wachtrij verlengd. Deze verlengde wachtrij begint ter hoogte van de Dschungel-Floßfahrt, en loopt via de brug richting Nederland naar de Roter Baron en langs de achterkant van het Nederlandse gebied naar de ingang van de attractie. Dit lijkt een erg lange wachtrij, maar mede door social distancing valt de wachttijd heel goed mee. Voor ons begon de wachtrij aan de Roter Baron en we moesten slechts een kwartiertje geduld hebben.

De wachtrij

Wanneer we de overdekte wachtrij betreden, lijken we binnen te stappen in een gewoon woonhuis. Voor onze neus ligt een piraat te slapen. Als we doorgaan naar de volgende ruimte, komen we in een pakhuis terecht, waar onder andere vaten bier liggen opgeslagen. Naarmate we opschuiven in de wachtrij komen we steeds meer te weten over het verhaal van de attractie. We maken hier ook voor het eerst kennis met Bartholomeus van Robbemond, het hoofdpersonage van het verhaal, die samen met een otter op zoek gaat naar de mysterieuze dolk van Batavia die ook wel de Vuurtijger genoemd wordt. Wanneer we vervolgens in het station aankomen, lijkt het alsof we in een havenstad zijn. We krijgen een plaats toegewezen en stappen vervolgens in en vertrekken richting Batavia, op zoek naar de Vuurtijger.

Ritverloop

De tocht door Batavia heeft veel weg van de originele tocht, maar er zijn toch enkele verschillen. Zo komen we na de drop terecht in een regenwoud, terwijl je vroeger in een gevecht op zee uitkwam. Wat volgt zijn verschillende scènes waarin we ook Bartholomeus van Robbemond nog meerdere keren tegenkomen. De tocht eindigt net zoals vroeger in het restaurant Bamboe Baai, dat ook volledig heropgebouwd is. Hier kan je ook enkele malen per dag een show bekijken. Of het Bartholomeus van Robbemond gelukt is om de Vuurtijger te bemachtigen en of dat dit zonder slag of stoot gelukt is, gaan we hier nog niet verklappen. Daarvoor zul je zelf op ontdekkingreis moeten naar Batavia.

De decoraties zijn gemaakt met de modernste technieken en veel van de poppen zien er levensecht uit. Zo zijn er in de attractie enkele animatronics te vinden die een prijskaartje van maar liefst 200.000 euro per stuk hebben. Wie goed kijkt, zal ook enkele easter eggs kunnen terugvinden. Zo heeft Roland Mack, een van de oprichters van het park, zijn eigen animatronic in de attractie. Er zijn ook enkele verwijzingen naar de brand. Zo kom je op een bepaald moment een roeibootje tegen waar enkele poppen inzitten. De poppen in dit bootje zijn de enigen die de brand overleefd hebben. Dit bootje heeft daarom de toepasselijke naam 'Boot der Overlevenden' gekregen.

Scandinavisch themagebied

Ook het Scandinavisch themagebied is na de brand in 2018 volledig heropgebouwd. Het nieuwe dorp is bijna een exacte kopie van het oude dorp, maar met één belangrijk verschil. In de kelder van het dorp bevindt zich nu nog een attractie, genaamd Snorri Touren. Het was altijd al een droom geweest van de familie Mack om onder het Scandinavisch dorp nog een attractie te bouwen en die droom is nu werkelijkheid geworden. Snorri Touren is een darkride waarbij de mascotte van Rulantica, genaamd Snorri, een reisbureau opent en je meeneemt op een trip naar Rulantica. Europa-Park heeft reeds verschillende vergelijkbare attracties in het assortiment, zoals Piccolo Mondo en Schlittenfahrt, waardoor de toegevoegde waarde van deze attractie relatief klein is. Dit betekent echter niet dat je deze attractie zomaar moet overslaan, want door de moderne technieken die men gebruikt heeft, is deze attractie een van de beste van zijn soort. Bovendien is het ook een prima attractie voor wie met de wereld van Rulantica kennis wil maken. We hebben wel een klein puntje van kritiek: wanneer je in een van de twee multimedia domes binnenrijdt, zit je uiteindelijk zo dicht tegen het scherm dat de afzonderlijke pixels van de projectoren zodanig zichtbaar worden dat de illusie van in Rulantica zijn verloren gaat.

Wij zijn alvast fan van zowel het vernieuwde Scandinavisch dorp als van Piraten in Batavia. Het is zeer opmerkelijk dat men alles op zo'n korte tijd volledig opnieuw ontworpen en opgebouwd heeft. Er zijn maar weinig parken die dit op deze korte tijdspanne kunnen realiseren. We kunnen gerust zeggen dat Europa-Park de Piraten in ere hersteld hebben, en misschien zelfs beter gemaakt hebben.

Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto's: © Indy en Chris Verhoeven