Auteur: Benjamin Bruyninckx - Gepubliceerd: 12 Okt 20, 11:03
Share

Onze parkgids verwelkomt zijn ondertussen 113e telg. Ook al telt dit park nauwelijks attractietypes die we kennen uit andere pretparken, we kunnen echt niet langer om het ongekende succes van dit Franse themapark heen. Dus vanaf heden kan je ook het uitgebreide showaanbod van Puy du Fou ontdekken in onze parkgids. 

Puy du Fou (van Adobe mogen we de afkorting PdF hanteren) betekent vrij vertaald de Bergtop van de Gek. Je moet inderdaad wel een beetje gek zijn om een themapark neer te poten in deze uithoek van Frankrijk. De Atlantische kust of een noemenswaardige stad ligt hier al gauw een kleine 100 km vandaan, Parijs ligt nog vier keer verder. Om nog maar te zwijgen van de invulling van het park: op een paardenmolen na telt dit park niet één draaiende, rijdende of vallende attractie. Maar net als pretparken met bewegende attracties biedt ook een dagje PdF een ontsnapping aan de realiteit. Hier zijn het vooral de indrukwekkende decors met speciale effecten en het puike stunt- en acteerwerk die je helemaal onderdompelen in een andere wereld.

Daar is het park blijkbaar zo goed in dat hun show-afdeling wordt ingehuurd door andere pretparken. Sinds 2011 verzorgt PdF in de Efteling de Middeleeuws getinte show Raveleijn. Het recept van PdF wordt ook gesmaakt bij de bezoekers: in 2019 trok het park in Les Épesses net als Parc Astérix 2,3 miljoen bezoekers. Daarmee viel PdF net buiten de top tien van Europese themaparken, maar de visionaire gek op de top bewees er wel met brio z'n gelijk mee. Een park kan dus met hoofdzakelijk shows in de aanbieding en ondanks een beperkte kalender-opening ook een massa volk aantrekken. Absolute vereisten zijn dan natuurlijk een hoge capaciteit en een hoog spektakel-niveau. Vriend en vijand zijn het er over eens dat PdF wat dat betreft z'n gelijke niet kent op onze planeet. Want al hebben de meeste shows een sterk historishe inslag, de hypermodernste technieken worden geenszins geschuwd. Past meets future, al zullen ze dit in het chauvinistische PdF liever horen in de taal van Molière. En avant les spectacles!   

Van klein naar groot

Het begon allemaal in 1978. Niet in één of andere melkherberg maar rondom een ruïne uit de 12e eeuw. Die vormt tot op heden de achtergrond voor het mega-spektakel Cinéscénie. In niet corona-tijden wonen gemiddeld 13.000 toeschouwers een avondvoorstelling bij. Maar de gek zag het nog groter, dus werd omheen dit openlucht-theater een heus themapark uit de grond gestampt: Le Grand Parc du PdF opende in 1989.    

Dat park werd inmiddels opgevuld met een onwezelijk aantal shows. Een greep uit het aanbod: gladiatoren in een immense Romeinse arena, woeste Vikings die de Loirestreek onveilig maken, Merlijn en z'n cirkelvormige ridderbende, de heldhaftige Jeanne d'Arc die in een thuismatch de Brexiteers een pak rammel verkoopt, een middeleeuwse vogelshow, de poëtische schermer met grote-neus-complex en een uit Noord-Amerika terugkerende kolonist.

Een muzikale fonteinenshow kent overdag meerdere voorstellingen. Maar de grotere avondvoorstelling vormt als slotshow van het park een ideaal orgelpunt. Deze werd in 2020 vernieuwd. 

Meer dan shows

Maar ook tussen de theaterzalen en arena's is er veel te beleven in het groene en soms reliërfrijk PdF. Er is o.a. een middeleeuws fort met ambachten, een doorloop-weide met verschillende soorten viervoeters, een fraaie speeltuin, een doolhof, een idyllisch plein uit de Belle Époque en een sprookjesbos gewijd aan Jean de la Fontaine.

Het park bevat ook vier immersieve doorwandel-attracties met ruime tijdslots. Mis in deze categorie zeker de attracties over Clovis en over de ontdekingsreiziger Jean-François de La Pérouse niet. 

Dit buitenbeentje in de pretparkwereld heeft nog veel meer te bieden, zoals je kan ontdekken in onze parkgids. En omdat het moeilijk is je evenwicht te bewaren op één been, heeft PdF ondertussen een tweede park geopend in het Spaanse Toledo. Al zal je nog even moeten wachten om ook daar door ons gegidst te worden.  

Tekst: © Benjamin Bruyninckx - Pretparken.be // Foto's: © Puy du Fou en © Benjamin Bruyninckx - Pretparken.be