Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 27 Okt 21, 19:02

Wegens het stijgende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames heeft het Overlegcomité gisteren enkele verstrengingen aangekondigd. Ook de pretparken blijven niet gespaard en de regels voor een dagje pretpark zullen terug verstrengen.

Wie vanaf vrijdag 29 oktober een bezoek brengt aan een Belgisch pretpark zal voor het betreden van het park eerst zijn of haar Covid Safe Ticket (CST) moeten tonen. Dit betekent dat iedereen die naar een pretpark wil ofwel volledig gevaccineerd, negatief getest of hersteld van een coronabesmetting moet zijn. Kinderen hoeven geen CST te tonen: het is immers pas beschikbaar voor personen vanaf 16 jaar. Het gebruik van het Covid Safe Ticket zal zowel in Vlaanderen als in Wallonië toegepast worden.

Geen mondmaskerplicht

Door het CST in te voeren omzeilen de pretparken een verstrenging rond het gebruik van mondmaskers. Die regel werd dinsdagavond bekend gemaakt nadat het Overlegcomité samenkwam om de stijgende cijfers een halt toe te roepen. De nieuwe regel is dat het mondmasker terug verplicht wordt in winkels en bij culturele, sportieve en recreatieve activiteiten. Maar doordat de parken met het CST gaan werken, vervalt de mondmaskerplicht en is het dus niet verplicht om opnieuw een mondmasker te dragen tijdens een pretparkbezoek. Het blijft wel nog steeds aangeraden om op drukke plaatsen een masker te dragen. Deze regels gelden niet enkel voor pretparken, maar ook voor waterparken. Wie dus wil gaan zwemmen in bijvoorbeeld Plopsaqua of Bellewaerde Aquapark dient vanaf vrijdag ook een CST op zak te hebben alvorens men toegang krijgt tot het zwembad.

Walibi

Hoewel het tot hiertoe nog niet verplicht was om een CST op zak te hebben, werd het wel reeds gevraagd bij een bezoek aan Walibi Belgium. Dit is omdat de cijfers in Brussel en Wallonië al vroeger aan het stijgen waren omdat men daar met een lagere vaccinatiegraad zit dan in Vlaanderen. Daar is een CST al verplicht sinds 16 oktober. Wie bij aankomst geen CST op zak heeft, kan zich bij een aantal parken tegen betaling laten testen. Je kan je laten testen in Bellewaerde, Bobbejaanland en Walibi Beligum.

Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto: © Plopsa