Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 22 Dec 21, 17:41

De nieuwe darkride die Gardaland voor het volgend seizoen voorbereid omvat ‘een wereldprimeur’ op vlak van thema. Tijd voor een analyse van de jungle van Jumanji die op dit eigenste ogenblik wordt opgebouwd in een van Italië ’s populairste pretparken.  

Gardaland bouwt dezer dagen aan een zelfverklaarde ‘wereldprimeur’ op het gebied van darkrides. Het Noord-Italiaanse park bij het Gardameer koos ervoor zijn nieuwigheid voor 2022 uit te werken met een Jumanji-thema. De nieuwigheid wordt weinig verrassend ‘Jumanji the Adventure’ gedoopt en volgens de Italianen is Gardaland zo het eerste park ter wereld dat de succesvolle filmreeks aan een attractie koppelt. De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat attracties met een jungle-thema in pretparkland eerder schering en inslag zijn: in eigen land tappen Kondaa, Bengal Rapid River, Jungle Mission, Banana Battle, Naga Bay, The Forbidden Caves en Indiana River al uit hetzelfde vaatje.

De Italiaanse tocht door de jungle gebeurt als we de concept arts mogen geloven per Jeep. Volgens de constructie-updates van het park zijn er twaalf voertuigen die zich voortbewegen langs een geleidingsrail van een bescheiden 287 meter. De rit is dus iets langer dan onze eigen Challenge of Tutankhamon die aftikt op 215 meter en vergelijkbaar met voorganger Ramses il Risveglio. Daarbij rijden bezoekers langs 12 verschillende scènes. Op vlak van capaciteit zou de nieuwe darkride 900 personen per uur moeten kunnen verblijden, wat gevoelig minder is dan de 1500 bezoekers die Ramses kon verzetten. Het park deelde onlangs wel een test met een behoorlijk indrukwekkende animatronic die alvast doet hopen dat de attractie zijn voorganger in kwaliteit overklast. Gardaland investeert ongeveer €20 miljoen in de nieuwe attractie.

Jumanji

Jumanji is een film uit 1995, waarin de protagonisten tot de vaststelling komen dat het spelen van een oud bordspel minder vrijblijvend is dan verwacht. Het origineel werd geregisseerd door Joe Johnston en was losjes gebaseerd op een prentenboek. De voornaamste rollen waren voor Robin Williams, Bonnie Hunt, Kirsten Dunst . Voor een hedendaags publiek zijn de visuele effecten die destijds werden gebruikt van een tenenkrullend niveau, maar de film was toen behoorlijk succesvol. Pogingen om daar een vervolg aan te breien volgden in 2000, 2012 en 2016, maar het zou tot eind 2017 duren eer een nieuwe jumanji-film in de zalen kwam.

De hoofdreden waarom Gardaland er nu mee in zee wil heeft te maken met het succes van die reboot. In de versie van 2017 werd de verhaallijn geüpdatet voor een hedendaags publiek; het oude bordspel werd ingeruild voor een vintage videospel dat zijn spelers eveneens in een jungle deed belanden. Zowel deze film als opvolger ‘Jumanji: The next Level’ uit 2019 behoorde tot de top tien van meest winstgevende films van hun releasejaar. De volledige Jumanji-reeks was goed voor een opbrengst van liefst twee miljard dollar. Bij dergelijke cijfers is het enigszins verwonderlijk dat Gardaland het eerste park is dat met deze IP uitpakt. De toekomst zal uitwijzen of ze daar ook de vruchten van zullen plukken.

Tekst: © Jonas Claes – Pretparken.be // Foto: © Gardaland // Bron: Gardaland