Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 23 Dec 21, 10:44

Liseberg geeft volgend jaar al een schot voor de boeg in aanloop naar zijn honderdjarig bestaan in 2023. Het park opent een nieuwe nostalgische themazone met twee familieattracties, een jaar later wordt de zone afgewerkt met een familie-boomerang coaster.

Het Zweedse Liseberg bij Göteborg investeert volgend seizoen in een nieuwe themazone. Die zal te vinden zijn op de heuvelflank aan de westelijke zijde van het park. De zone krijgt de naam ‘Luna Park’ en grijpt terug naar de oorsprong van het stadpretpark als onderdeel van de Wereldexpo  in 1923. Bij opening in 2022 zullen twee attracties operationeel zijn. Liseberg kiest voor twee relatief recente attractietypes. Het gaat om een Side Car van attractiebouwer Technical Park en een Nebulaz-molen van het Italiaanse Zamperla die eerder ook al neerstreek in Walibi Rhônes-Alpes, Familypark en Bakken. Bij het eerste type kiest Liseberg voor de XL-variant met 24 zitplaatsen, eerder dan de 16 die al te vinden zijn in verschillende Europese parken. De attracties zullen respectievelijk Turbo en Tempus heten. De eerste fase van de zone zal openen op 23 april.

Een jaar later volgt het sluitstuk van de zone: dan opent een familie boomerang coaster die geleverd wordt door het Nederlandse Vekoma. De nieuwe coaster wordt ‘Luna’ gedoopt en wordt de 7e achtbaan van het park. Met een snelheid van 68 km/u en een hoogte van 33,5 meter wordt het de hoogste en snelste achtbaan van zijn soort. Liseberg bedient zich op dat vlak dus van dezelfde lepe truckjes die Phantasialand zijn ‘6 wereldrecords’ bezorgde bij de opening van Klugheim. Liseberg investeert in totaal meer dan tien miljoen euro in de nieuwe zone. Het park opent dat jaar eveneens een waterpark én een parkhotel om er helemaal zeker van te zijn dat het honderdjarig bestaan niet onopgemerkt voorbij gaat: daar ligt het investeringsbedrag gevoelig hoger.

Luna Park

Het thema van de nieuwe zone is geïnspireerd door de traditionele aankleding van vrijetijdsparken die gedurende eeuwen de norm was. Die stijl legt sterk de nadruk op talloze lampjes en decoratieve elementen waardoor een sterk nostalgische sfeer wordt opgeroepen. Het concept van het ‘Luna park’ is populair vanaf 1860.  Op een centrale vlot bereikbare locatie ontaan parkjes met attracties, eettentjes en spelkramen. In Liseberg wordt die traditie ingebed in de geschiedenis van het park zelf.  Creatief Directeur David Schofield licht toe:

“Luna Park wordt een klein universum binnen de grenzen van het park, vooral ’s avonds wanneer al de lichtjes aangaan. Het wordt een bijzonder mooie omgeving met veel lichtjes, elegante architectuur en een zweem van innovatie. “

Het is niet de eerste keer dat Liseberg de Thematische toer op gaat. Ook eerder vulde het park de typische nostalgische stijl die in verschillende Scandinavische parken terugkomt al aan met modernere staaltjes thematische uitwerking. Zo opende een stuntvliegtuigmolen en speeltuin in belle epoque-stijl en werden Balder, Loke en Valkyria ingebed in Noordse Mythologie. Met kindergedeelte konijnenland, liet het park ook zien dat het zich ook wat Speelsere thema’s eigen kan maken.

Tekst: © Jonas Claes – Pretparken.be // Foto’s: © Liseberg // Bron: Liseberg