Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 22 Dec 21, 18:48

Slecht nieuws voor wie tijdens de koudere decemberdagen van zin was de komende weken een Belgisch indoorpark te bezoeken. Het Overlegcomité heeft zonet beslist dat binnenactiviteiten verboden worden en dat dus ook binnengedeeltes van pretparken opnieuw moeten sluiten.

Het Overlegcomité kwam deze namiddag samen om de huidige situatie rond het coronavirus in ons land te bespreken. De cijfers dalen wel op dit moment, maar door de opmars van de besmettelijke omikronvariant ziet de politiek zich toch genoodzaakt om extra maatregelen te nemen, die ook een impact hebben op de pretparken. Concreet heeft men beslist dat binnenactiviteiten verboden worden, waardoor binnengedeeltes en binnenattracties vanaf komende zondag moeten sluiten. Dit verbod geldt minstens tot half januari, dan worden deze maatregelen geëvalueerd en vindt er een nieuw Overlegcomité plaats.

Deze maatregelen hebben voornamelijk impact op de Plopsa parken, aangezien dit de enige parken zijn die op dit moment open zijn. Voor Plopsa betekent dit een zeer groot inkomensverlies, aangezien twee van hun vier pretparken in België indoor zijn (Plopsa Indoor Hasselt en het recent geopende Plopsa Station Antwerp.) Deze parken mogen tot en met zaterdag nog bezoekers ontvangen, maar moeten vanaf zondag hun deuren sluiten. Plopsaland in de Panne mag wel open blijven, maar moet alle binnenattracties en overdekte gebieden sluiten, zoals aan het begin van het seizoen. Ook komt er opnieuw een maximum op het aantal toegelaten bezoekers, zo mag er maar 1 bezoeker per vier vierkante meter in het park zijn en bovendien moet er een circulatieplan komen zodat er op alle paden eenrichtingsverkeer geldt. Als we dit strikt zouden toepassen, dan zou The Ride to Happiness in Plopsaland moeten sluiten, aangezien het gebied slechts via één pad toegankelijk is. Een mogelijkheid om dit te omzeilen zou dan zijn om door middel van dranghekken het pad in twee afzonderlijke paden te splitsen, zodat tweerichtingsverkeer wel mogelijk is.

Waterparken

Ook voor de waterparken is er slecht nieuws: zij moeten ook de deuren sluiten. Enkel sportbaden mogen nog open blijven. Alle andere, en dus recreatieve gebieden zoals glijbanen en wildwaterbanen moeten gesloten blijven. Hierdoor moet Aqualibi, dat afgelopen maandag terug geopend werd na de overstromingen van half juli, na minder dan een week opnieuw de deuren sluiten. Hetzelfde geldt voor de Plopsaqua's. Zij moeten echter niet volledig sluiten, aangezien zij hun 25 m baden open mogen houden. Musea blijven bij de nieuwe regels buiten schot: zij mogen in tegenstelling tot indoorpretparken en waterparken wél geopend blijven.

Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto: © Yelle Kleykens - Pretparken.be