Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 27 Dec 21, 19:32

Toverland gaat haar boomstammenbaan tijdens de winterstop herwerken. In het buitengedeelte wordt de wunderland-stijl doorgetrokken die enkele jaren geleden bij Maximus Blitzbahn werd geïntroduceerd.

Attractiepark Toverland stelde onlangs zijn plannen voor een herwerking van boomstambaan ‘Expedition Zork’ voor. Het park bij het Nederlandse Sevenum wil de attractie naar eigen zeggen op het niveau van de rest van het park brengen. Een analyse van de meegeleverde concepten leert ons dat men dat in het buitengebied vooral wil bereiken met de aanplant van een aanzienlijke hoeveelheid naaldbomen, die wellicht de weinig bekoorlijke halgevel aan het zicht moeten onttrekken. Verder ambieert Toverland ook kwistig neprotsen neer te poten en wordt de kale vaargeul voorzien van een decoratief omhulsel van budgetvriendelijke houten planken. De oplettende bezoeker zal er ‘gerecycleerde onderdelen’ uit het wachthuis bij de Blitzbahn kunnen ontdekken.

Het buitengebied dat door de attractie wordt omarmd krijgt op deze manier een zachtere natuurlijke uitstraling, wat het park versterkt met aanplant van riet, lisdodde en andere waterplanten. Het laatste deeltje van het buitenvaargedeelte wordt opgeleukt met rotachtige eilandjes en ‘verrassingen’ die afgaande op de concepten wel eens van het natte soort zouden kunnen zijn. De wachtrij voor de attractie wordt ook deels naar buiten gebracht, waardoor de nogal plompe binnenwachtrij kan vervellen tot een thematisch aangeklede variant die iets minder schril afsteekt tegen die van de Blitzbahn. Daar had het op zich bij kunnen blijven, maar Toverland gaat zoals gebruikelijk een stapje verder…

Wandelplezier met ballen

Via een houten chalet zullen bezoekers ook een verhoogd wandelpad kunnen bereiken, dat langs twee ballenbanen loopt in de stijl van de exemplaren in de wachtrij van de Blitz Bahn. Wie bijbetaald voor ballen zal die langs een parcours met hindernissen kunnen loodsen. Het wandelpad naast deze ‘Maximus Wunderbal’ zal een mooi zicht bieden op het vernieuwde gebied en is een typisch voorbeeld van het soort dwaalroutes dat Toverland ook in eerdere uitbreidingen inpaste. Anders dan de dwaalroutes in de Magische vallei of de Lonely Lane in Avalon zal deze variant ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. We voorspellen wel dat ongeoefende bezoekers straks op het hoge wandelpad langs de ballenbanen zullen sukkelen wanneer ze eigenlijk de wachtrij voor Expedition Zork voor ogen hadden. Toverland breidt zijn rondstruinruimte gelukkig ook uit zonder dat ze verstopt zit achter Tirolergevels. Er komt eveneens een vlonder naast de uitloopzone van de splash, die verbindt een bestaand eiland met de weg die nu in een boog om de huidige vijver heen loopt. Wie wel zin heeft in een spatje water, maar gruwt van de vaartocht kan op deze nieuwe weg zijn verlangens werkelijkheid laten worden.

Wunderwald

De eigenheid van het thema zit in de ‘details’ tussen de rotsen en de bomen. De toegang tot de nieuwe betaalattractie komt in chaletstijl. Het park werkt aangepaste armaturen uit voor de verlichting en ook het hekwerk uit de concepten is minder generisch dan wat vandaag voorhanden is. Voor de toegevoegde thematische elementen tapt het park uit hetzelfde vaatje dat eerder al werd bovengehaald voor de verfraaiingswerken aan de aangrenzende hal. Dat was onderdeel van een operatie waarbij orde op zaken werd gesteld in de inconsistente benaming van verschillende themagebieden in het park. Destijds doopte men ‘The magic Forrest’ om tot ‘Wunderland’, een themagebied dat Heidi-in-Tirol-vreugde combineert met elementen uit de steampunk. Met wat slimme naamswijzigingen probeerde het park toen in een klap Duitstalige bezoekers uit zijn verzorgingsgebied sterker aan zich te binden. De boomstambaan ruilde toen al zijn oorspronkelijke naam 'Backstroke' in voor de huidige, maar verder waren de aanpassingen toen eerder minimaal. 

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Beeld: © Toverland // Bron: Toverland