Auteur: André Bormans - Gepubliceerd: 7 Jan 22, 20:15

Sinds korte tijd is op de website van Pretpark de Valkenier - in het Nederlands-Limburgse Valkenburg - de omineuse tekst "gesloten" te lezen. Hoewel het park normaliter in dit seizoen gesloten is, wordt algemeen aangenomen dat de sluiting definitief blijkt. De overstroming die het park te beurt viel in juli 2021 lijkt de doodsteek te zijn geweest voor het park.

Al ruim voor de watersnoodramp gaf de voormalige directeur van de Valkenier aan dat het park definitief gesloten zou worden. Er waren door projectontwikkelaars ook al diverse plannen gemaakt voor woonflats en een winkel/entertainment center. De huidige eigenaren gaven bij de corona-lockdown echter aan te blijven door vechten om het park open te houden. Met enig succes, want het park kon na de lockdown gelukkig weer openen. Helaas werd de regio vlak daarna getroffen door watersnood. Het pretpark kwam onder water te staan en veel attracties raakten zwaar beschadigd. Ondergelopen technische onderdelen werden onbruikbaar. Ook nadat het water was weg gespoeld, mocht het park nog lange tijd niet worden betreden, omdat er juist in die wijk gevaarlijke stoffen waren aangespoeld. Echter ook onder deze omstandigheden gaf de Valkenier via Facebook aan te blijven vechten voor een heropening in 2022.

De Waarbeek

Het lijkt er nu op dat dit helaas niet meer gaat gebeuren. De communicatie van de valkenier zelf is - zij het passief - weinig hoopvol: het park verwijderde haar facebookpagina en sloot zijn telefoon af. Concullega De Waarbeek communiceerde wel actief met 1Limburg. Kevin Moespot, directeur van dat pretpark, liet hen weten dat ze een lijst met attracties hebben gekregen waarop alle attracties van de Valkenier te koop staan. Dit komt echter ook voor Moespot zeer onverwacht, ook volgens hem was het toch écht niet de bedoeling dat de Valkenier zou sluiten. 

De Waarbeek heeft twee attracties bij de Valkenier gekocht, via een betrouwbaar tussenpersoon. Het betreft de waterfietsen en de achtbaan "Krummel". Beide zijn nog in goede staat en nog in oktober gekeurd. Krummel is gebouwd en gebruikt in Turkije en nog maar twee jaar geleden verhuisd naar Valkenburg. Nu mag de achtbaan naar zijn derde bestemming, in Hengelo. De nieuwe naam wordt "Rupsje Mae", genoemd naar de dochter van de eigenaar. Het wordt de tweede eigen achtbaan van het park, die hiervoor al enkele jaren de kermiscoaster "Gold Mine Express" huurde. Rupsje Mae moet nog dit jaar in de Waarbeek openen, echter op het moment van schrijven staat de achtbaan nog opgebouwd in de Valkenier.

Ter plaatse

Een rondgang rond het park leert ons nog meer. Het valt op dat alle attracties keurig ingepakt zijn voor de winter. Zo zit er een doek rondom het station van de Airwolf, beschermkappen over de aandrijving van achtbaan 'Green Snake' en is ook het karretje van de butterfly "Vliegende Schatkist" netjes afgedekt. Wel lijken er al meer attracties verkocht te zijn. Bij het reuzenrad ontbreken de gondels en de attractie 'Surfing' wordt momenteel volledig afgebouwd. 

Vaste waarde

De Valkenier was een van de oudste pretparken van Nederland. Het park opende zijn poorten reeds in 1935. In 2025 zou het park dus zijn 90-jarig jubileum gevierd hebben. Amper twee jaar geleden investeerde het pretpark nog in een aanzienlijke uitbreiding van het park voor zijn 85-jarig jubileum. Destijds werd het park uitgebreid met een piratenspeeltuin en blote-voeten-pad op voormalig parkeerterein. Er kwam ook een nieuwe parking op nieuw aangekochte tereinen. Met dat in het achterhoofd is een permanente sluiting extra tragisch. Het zou echter van een aan dwaasheid grenzend optimisme getuigen om de huidige verkoop van de inboedel te bezien als een manier om kapitaal te verwerven voor een doorstart. De directeur van de Valkenier was niet bereikbaar voor commentaar.

Tekst: © André Bormans - Pretparken.be. // Foto's: André Bormans // Bron: 1Limburg