Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 13 Jan 22, 22:16

Avonturenpark Hellendoorn opent dit jaar zijn vierde achtbaan. Het park nam een tweedehands wildemuisachtbaan met draaiende gondels over. De attractie krijgt een achtergrondverhaal rond ridders die een draak verslaan en vormt zo de finale van een reeks van drie attracties rond hetzelfde thema.

Het Nederlandse Avonturenpark Hellendoorn breidt dit jaar uit met een nieuwe achtbaan. De nieuwe attractie komt op de plaats van het voormalige doolhof en wordt al het vierde exemplaar voor het park na Balagos - Flying Flame (1990, herthematisatie in 2021), Rioolrat (1996) en Donderstenen (2005). De achtbaan is niet nieuw, maar stond sinds 1999 in het Mexicaanse La Feria Chapultepec, dat eind 2019 moest sluiten na een ongeval met een andere attractie. De achtbaan werd volledig opgeknapt door Most Revisie, het bedrijf opgericht door ondernemer Hennie van der Most. 

Wildemuisachtbaan

De nieuwe attractie, waarvan de naam nog niet is bekendgemaakt, is een 420 meter lange wildemuisachtbaan met draaiende karretjes, gebouwd door de Franse fabrikant Reverchon. Avonturenpark Hellendoorn pakt er graag mee uit dat het de eerste Reverchon-achtbaan in een pretpark in de Benelux is. Dat is echter minder bijzonder dan het park doet uitschijnen: een achtbaan van dit type reist al jarenlang rond op onze Belgische kermissen en ook in verschillende Europese parken is er één te vinden. Zo zijn Le Famous Jack in het Franse Bagatelle en Flagermusen in het Deense Fårup Sommerland van hetzelfde model. Ook in Plopsaland De Panne en Plopsa Coo stonden ooit tijdelijke exemplaren van dit type. Het kenmerkt zich door de wagens met vier personen op een rij, die zich een weg banen over een parcours met haarspeldbochten en plotse afdalingen. Tijdens dit alles draaien de gondels ook nog eens rond hun as. 

Constructie voor drakenjacht

Ondanks dat het 'maar' om een standaardmodelletje gaat, pakt Avonturenpark Hellendoorn het groots aan. Bij dit exemplaar vind je straks geen klassieke thematisatie rond lieflijke muizen, maar rond een veel groter beest! De nieuwe attractie wordt namelijk het sluitstuk rond een drieluik met een drakenthema. Het begon met Drakennest in 2017 en ging in 2021 verder, toen de klassieke achtbaan Tornado werd omgebouwd tot Balagos - Flying Flame. De draak die zijn naam gaf aan die laatste attractie, zal ook de hoofdrol spelen in de nieuwe achtbaan voor dit jaar.

De drakenjagers die Balagos wilden verslaan, kwamen er namelijk achter dat je het best bent opgewassen tegen zo'n monster als je ermee op ooghoogte kon strijden. Daarom zal de achtbaan worden vormgegeven als een grote houten stellage, die de drakenjagers - met de klinkende namen Gijsbert, Petronella, Boudewijn en Olaf - gebruikten om de draak op gelijke hoogte te verslaan. Het stationsgebouw zal vormgegeven worden als een versterkte burcht, dat nog duidelijke sporen draagt van eerdere aanvallen van Balagos.

De bouw van de nieuwe attractie kun je volgen in een making-ofserie op YouTube. In de volgende aflevering zal de naam worden bekendgemaakt.

Tekst: © Bert Van Staeyen – Pretparken.be // Foto's: © Avonturenpark Hellendoorn, © Nico Reynders - Pretparken.be