Auteur: Bjorn Venken - Gepubliceerd: 21 Jan 22, 10:03

Durbuy Adventure, een groots avonturenpark gelegen in de gelijknamige stad in de Belgische Ardennen, wil binnenkort een Alpine Coaster openen van de Duitse fabrikant Wiegand. Het zou de eerste attractie van dit type worden voor België.

Een Alpine Coaster is vergelijkbaar met een rodelbaan, maar dan op rails. Je neemt plaats in een karretje en glijdt langs een parcours naar beneden, waarbij je via een hendel zelf de snelheid kan bepalen. Alpine Coasters zijn vooral populair in de Alpenlanden, want er is behoorlijk wat hoogteverschil voor nodig. Dichter bij huis kan je een exemplaar terugvinden bij SnowWorld Landgraaf.

Op 7 januari 2022 werd het bekende 'gele plakkaat' neergezet op het domein en buurtbewoners hebben tot en met vandaag inzicht in de plannen op het stadhuis. Volgens L'Avenir, een Franstalige klant, is er meteen al ongerustheid onder de buurtbewoners, vanwege mogelijke overlast. Volgens eigenaar Bart Maerten is die ongerustheid onterecht en zijn de buurtbewoners in verwarring door de benaming 'Alpine Coaster', zegt hij in L'Avenir. De meesten vewachten zich namelijk aan een lawaaierige achtbaan, maar dat is niet het geval.

875 meter

Volgens de plannen zou de Alpine Coaster 875 meter lang worden en maximaal 8,2 meter boven de grond uitsteken. Daarmee biedt de baan aanzienlijk wat extra meters rijplezier dan de versie in Landgraaf die slechts 550 meter lang is. Durbuy Adventure strekt zich uit over een enorme oppervlakte van 300 ha, de Alpine Coaster zou moeten terechtkomen in Le parc résidentiel des Macrales. Marc Coucke, ondernemer en multimiljonair, is mede-eigenaar van het park. Hij kocht zich recentelijk ook voor 10 miljoen euro in bij Compagnie des Alpes, het moederbedrijf van Walibi Belgium en Bellewaerde. Mogelijk deed hij inspiratie op in het Ieperse pretpark: Bellewaerde heeft met Dawson Duel namelijk een vergelijkbaar soort attractie van dezelfde fabrikant in huis, een zogenaamde Sport Coaster. In het vlakke West Vlaanderen kon men echter minder aanvangen met natuurlijke hoogteverschillen, waardoor de baan op stellages werd gemonteerd.

Tekst: © Bjorn Venken – Pretparken.be // Foto: © Bob Van Dijck - Pretparken.be // Bron: L'Avenir