Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 6 Feb 22, 15:14

Futuroscope investeert net geen 40 miljoen in haar nieuwigheden voor 2022. Het park heeft dit jaar een wereldprimeur met Dynamic Motion Theatre ‘Chasseurs de Tornades’. Themahotel ‘Station Cosmos’ opent dit seizoen eveneens: het bevat een heus rollercoasterrestaurant.

Futoroscope zet ondanks de coronacrisis fors door met zijn investeringsplan en opent dit jaar drie opmerkelijke nieuwigheden. Het Franse filmpark bij Poitiers telt 20 miljoen euro neer voor een Dynamic Motion Theatre geleverd door de van oorsprong Canadese leverancier Dynamic Attractions. Hoewel die het attractietype al in 2016 had voorgesteld - en er destijds prijzen mee won - is Futuroscope het eerste park ter wereld dat een dergelijke attractie kan neerzetten.

Verder investeert het park in zijn verblijfsmogelijkheden met de opening van viersterrenhotel ‘Station Cosmos’. Het park trekt daarbij resoluut de kaart van de totaalbeleving. Het hotel moet een menselijke nederzetting op planeet mars voorstellen en sluit zo aan bij de recentste nieuwigheid van het park. In de in 2020 geopende rollercoaster Objectif Mars vertrekken bezoekers immers op missie naar de rode planeet. Die link met de coaster komt ook terug in het hotel zelf: men koos voor een rollercoasterrestaurant. De investeringen moeten het Franse park naar de Europese top laten doorgroeien.

Chasseurs de Tornades

Chasseurs de Tornades’ past in de traditie van innovatieve filmattracties die het park kenmerken. Met slechte wil kan je er een veredelde 4D-cinema in zien, maar dat doet het attractieconcept onrecht aan. Dynamic Attractions ontwikkelde een vrij draaiende tribune op hydraulische armen, waardoor het arsenaal aan mogelijke bewegingen gevoelig uitgebreid wordt. Met een maximale draaisnelheid van 8 rotaties per minuut kunnen snelheden tot 27km/u gerealiseerd worden. Futuroscope koos de grote versie met plaats voor 120 personen per rit en plant een ritduur van 4 minuten en 30 seconden wat volgens de catalogus van de fabrikant moet resulteren in een capaciteit van 900 personen per uur.
De attractie krijgt een gigantisch cilindrisch LED-scherm met een oppervlakte van 470 m² door een hoogte van 17 meter en een diameter van 8 meter en vestigt daarmee een Europees record. Het scherm is deels oprolbaar waardoor ook twee fysieke scènes onthuld kunnen worden, één daarvan bevat een 4x4. Tot slot bevat de show ook pyrotechnische effecten en 8 krachtige ventilators die de tornado’s uit de naam van de attractie allicht alle eer zullen aandoen.

De wachtrij zal worden ingericht als een rondleiding door verschillende kamers van het laboratorium van het Centre’ d’Etudes Météorologiques Extrêmes (CEMEX) dat extreme  weersomstandigheden bestudeert. In de attractie zelf ga je op tornadojacht met de wetenschappers van het centrum. Het park geeft daarbij – net zoals bij L’Extraordinaire Voyage – een vette knipoog aan zichzelf, want de Tornado van dienst wordt gespot bij Poitiers, op enkele kilometers van het eigenlijke park.  
De nieuwe attractie zal te vinden zijn in ‘Images Studio’ een paviljoen van 3900 m² dat in 1995 werd geopend ter ere van het tweehonderdjarige bestaan van de film en sindsdien al aan verschillende belevenissen onderdak bood. Tot 2004 vond je er een darkride rond het maken van films, in 2005 werd de naam gewijzigd naar ‘Star du Futur’ met enkele kleine wijzigingen. In 2010 werd die attractie afgebroken, waarna er enkel nog een expo over technologische ontwikkelingen in de domotica liep tussen 2015 en 2019. Sinds die tijd stond het paviljoen leeg.

Station Cosmos

Station Cosmic zal te vinden zijn aan de ingang van het park en bestaat uit drie vleugels, waarvan er twee de kamers bevatten en een derde het restaurant en de bar bevat. Er komen in totaal 76 kamers die zijn ingericht als slaapvertrekken op een ruimteschip. Ze bieden telkens plaats aan 4 tot 5 personen, waardoor het park per nacht bijna 400 personen te slapen kan leggen. Om de ervaring compleet te maken trekt Futuroscope het ruimtegevoel ook door buiten het hotel. De omgeving krijgt de desolate koperbruine rotsformaties die we ons bij de rode planeet altijd voorstellen, inclusief een spectaculaire krater pal voor de ingang, die in klassiekere hotels allicht een pronkerige fontein zou zijn geweest. 

Bij het hotel hoort ook een restaurant, waarbij Futuroscope zich liet verleiden tot een rollercoaster-versie die we kennen vanuit Europa-Park. In Station Cosmos wordt het restaurant 'Space Loop' genoemd en zal er plaats zijn voor 208 personen aan 15 cirkelvormige tafels. In Frankrijk is het het eerste restaurant van dit type. Naast het Restaurant wordt ook een loungebar voorzien met de naam 'Bar des Pilotes'. Vanop de terrassen zal je daar uitzicht hebben op het park. Het hotel opent zijn deuren volgens planning op één april 2022.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Beeld: © Futuroscope // Bronnen: Futuroscope, Air Time News, Ameworld