Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 24 Maa 22, 18:01

Pairi Daiza krijgt bijzonder fraaie decorstukken die stijlbepalend zullen zijn voor het nieuwe entree-gebied waaraan het dierenpark bouwt. Het dierenpark moet qua thematische uitwerking niet onderdoen voor de betere themaparken.  

Pairi Daiza werkt al enige tijd aan een nieuw entreegebied. Het dierenpark bij Brugelette herwerkt een oude parking tot een statige toegangsweg naar een monumentaal toegangsgebouw en een even ambitieus verdeelplein. Zo kan het park haar gasten verwelkomen op een manier die bij haar jaarlijks bezoekerscijfer past.  Links en rechts van de entreelaan verrijzen later stukjes amazonewoud en als het park zijn originele dromen kan waarmaken ook een waterpark.

Beiden zijn van de entreelaan gescheiden door galerijen die in boogvormige uitsparingen plaats bieden aan tableaus van de dierenwereld waar het park haar bezoekers voor wil enthousiasmeren. De taferelen komen tot stand door zorgvuldig samengevoegde steenfragmenten. We zien onder andere een walvis en een evocatie van iets dat doet denken aan de Cambodjaanse tempelcomplexen bij Ankor.

Pietro Dura

De techniek die bij de afbeeldingen gebruikt wordt heet Pietro Dura. Hij werd voor het eerst toegepast in het Italië van de 16e eeuw. Anders dan bij mozaïek, werkt men hier niet met fragmenten die allemaal even groot zijn: soms snijdt men zelfs specifieke vormen uit. Evenmin wordt er cement gebruikt om de boel aan elkaar te lijmen. Men bekomt kleur door te werken met verschillende soorten marmer en gesteenten.

In Pairi Daiza werken momenteel turkse ambachtslui aan tientallen van dergelijke panelen. Ze zouden voor de bezoekers te zien zijn vanaf de herfst. In tussentijd kon het park het niet laten om de eerste exemplaren al te delen op sociale media.

Tekst: © Jonas Claes – Pretparken.be // Beeld: © Pairi Daiza // Bron: Pairi Daiza