Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 22 Apr 22, 15:58

Kunnen de nieuwste attracties van Walibi nog wel open blijven? Als het van de buurtbewoners rondom het park afhangt alvast niet. Zij tekenen beroep aan tegen de nieuwe vergunning die Walibi Belgium gekregen heeft die het mogelijk maakt dat alles dat na 2018 gebouwd is mag openen, nadat eerder de vorige vergunning ingetrokken werd.

Eind februari heeft de Raad van State na een klacht van de buurtbewoners rondom Walibi Belgium beslist om de vergunning van het park in te trekken. De buurtbewoners vinden dat het park voor te veel lawaai zorgt en dat het daarom onmogelijk is om op een leefbare manier rond het park te wonen. Deze vergunning werd in 2018 verleend aan het park en men kan er onder meer in terugvinden dat het park mag uitbreiden en ook meer lawaai mag produceren. Doordat deze vergunning ingetrokken werd, moest het park teruggaan naar de situatie van voor 2018. Hierdoor zouden de attracties die na 2018 gebouwd zijn (waaronder Kondaa en Popcorn Revenge), onwettig zijn en niet mogen openen bij het begin van het nieuwe pretparkseizoen. Gelukkig kreeg het park vlak voor de start van het seizoen toch nog een nieuwe vergunning, waardoor alles zonder problemen kon openen. Het is tegen deze nieuwe vergunning dat de buurtbewoners nu in beroep gegaan zijn.

Uitzonderlijke openingsdagen

De buurtbewoners voeren drie redenen aan voor hun beroep. De eerste reden gaat over 'uitzonderlijke openingsdagen'. Volgens de nieuwe vergunning mag Walibi per jaar tien uitzonderlijke openingsdagen houden met speciale evenementen (denk bijvoorbeeld aan halloweennocturnes). Tijdens deze dagen mag Walibi de geluidswaarden die het produceert overschrijden met 5 dBA. Dit betekent dat het park op zo'n dagen tot 60 dBA mag produceren tijdens de dag, tot 55 dBA 's avonds en tot 50 dBA 's nachts. De buurtbewoners vinden de normale limieten van 55 dBA tijdens de dag en 45 dBA 's nachts al moeilijk om mee te leven, dus vragen ze dat deze waarden nooit - zelfs niet op de regulier openingsdagen - overschreden worden.

Vuurwerk

Een tweede reden voor het beroep zijn de regels rond vuurwerk. In de huidige vergunning staat dat het park 75 dBA mag produceren in tijdens het uur dat het vuurwerk plaatsvindt. De buurt wil namelijk dat deze uitzondering enkel geldt tijdens het vuurwerk zelf en dat enkel het vuurwerk zo veel geluid mag produceren. Zij willen dus niet dat er nog andere bronnen zijn (zoals muziek bijvoorbeeld) die tijdens het vuurwerk ook zo veel geluid mogen produceren.

Meer metingen

In de nieuwe vergunning staat op dit moment enkel dat het park gedurende dit seizoen 3 metingen moet laten uitvoeren omtrent de geluidsoverlast. In de toekomst zou dit volgens deze vergunning niet verder verplicht zijn, maar enkel na de opening van een nieuwe attractie. De buurtbewoners vragen nu in hun beroep dat niet alleen dit jaar metingen gebeuren, maar dat er elk jaar drie metingen plaatsvinden.

Hoe dit verhaal afloopt is moeilijk te voorspellen. Indien deze vergunning ook ingetrokken wordt, valt het park opnieuw terug naar de situatie van voor 2018 waarbij de attracties die na 2018 geopend zijn dicht moeten blijven. Of deze attracties in dat geval daadwerkelijk zullen sluiten is nog maar de vraag, want vlak voor Walibi de huidige vergunning kreeg, had het al aangekondigd dat het bij het begin van het seizoen alle attracties sowieso zou openen, met of zonder de juiste vergunningen.

Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto: © Walibi Belgium // Bron: RTBF