Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 20 Jul 22, 14:48
Share

 

De Smurfen hebben vanaf nu met De Smurfer hun eigen attractie in Plopsa Coo. De afgelopen maanden werd de reeds bestaande achtbaan Halvar opgeknapt en hierbij werd deze van een nieuw thema voorzien. Reden genoeg voor ons om een tripje naar het park naast de watervallen van Coo te maken voor enkele ritjes op de Smurfer.

Eerder dit jaar kondigde Plopsa aan dat de Smurfen hun eigen attractie in Plopsa Coo zouden krijgen. Helaas krijgen de Smurfen (op dit moment nog) geen volledig nieuwe attractie, maar werd de achtbaan Halvar - die gethematiseerd was naar Wickie De Viking - omgedoopt tot De Smurfer. De Smurfer is een terreincoaster van het type MK-700 gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Oorspronkelijk had De Smurfer al op 1 juli moeten openen, maar men heeft de opening met enkele dagen moeten uitstellen. Op dit moment is de herthematisering ook nog niet helemaal af, maar men heeft besloten om de attractie toch al te openen vlak voor het begin van het hoogseizoen.

De wachtrij

Voor de Smurfer heeft Plopsa de wachtrij opnieuw heraangelegd. Deze is geen kaal veehok meer zoals vroeger. De nieuwe wachtrij is aangelegd als een kronkelend pad dat naar het pronkstuk van de vernieuwde zone loopt: het kasteel van Gargamel. Eenmaal bij het kasteel aangekomen, moeten we door een gang onder het kasteel lopen. Wanneer we terug buiten komen, moeten we een bocht naar rechts nemen. Hierna moeten we zelfs enkele hangbruggen overlopen (die wel niet zo aangenaam zijn om op te staan tijdens het wachten), gevolgd door een trap omhoog. Nadat we boven zijn op de trap, kunnen we eindelijk het kasteel betreden, waar we kunnen plaatsnemen in de trein, die ook een nieuw laagje verf gehad heeft en zodanig geschilderd is dat het lijkt alsof deze uit hout gemaakt is. Wat ons ook nog is opgevallen, is dat de letters op het bord aan het begin van de wachtrij al losgekomen zijn, en niet meer te bespeuren waren.

De attractie

De slechterik Gargamel speelt de hoofdrol in het verhaal achter de vernieuwde attractie. Zo moet het station het kasteel van Gargamel voorstellen. Wanneer de trein het station verlaat, rijdt deze onder valpoort door, waardoor het lijkt alsof we net zoals de Smurfen aan Gargamel proberen te ontsnappen uit zijn kasteel. Op het einde van de rit rijdt de trein het station binnen door een gat in de muur van het kasteel, vergelijkbaar met hoe bijvoorbeeld ook Anubis The Ride in Plopsaland De Panne terug het station binnen rijdt.

Zoals al eerder in dit artikel vermeld, is De Smurfer nog niet helemaal af, en dat is op dit moment op sommige plekken ook duidelijk zichtbaar. Zo heeft het spoor in het station en op de remmen een nieuwe laag verf gekregen, maar de rest van het spoor nog niet. Ook is er nog quasi niets van decoratie rond het spoor zichtbaar. Toen de attractie nog Halvar heette, stonden er in de bocht van het station naar de liftheuvel nog enkele figuren naast het spoor, wat nu (nog) niet het geval is. Wat ons wel opgevallen is, is dat er op een gegeven moment een paal naast het spoor staat. Vermoedelijk wordt hier nog een camera aan bevestigt die onride foto's zal maken van de bezoekers die zich aan een ritje op De Smurfer wagen.

Wie niet langer kan wachten om een ritje op De Smurfer te maken, of wie niet direct plannen heeft om naar Coo af te reizen, kan hieronder genieten van een virtueel ritje op De Smurfer:

Tekst & foto's: © Indy Verhoeven - Pretparken.be