Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 20 Maa 23, 19:47

Moederbedrijf Studio 100 zet topman Steve Van den Kerkhof aan de deur. De Plopsa-CEO kwam medio maart in opspraak nadat verschillende ex-medewerkers getuigden over grensoverschrijdend gedrag. Het ontslag volgt op een intern onderzoek dat studio 100 voerde.

De zaak rond de CEO kwam aan het licht op 18 februari: krant De Tijd publiceerde een artikel waarvoor het met 52 (ex-)werknemers van Plopsa sprak. Deze getuigden dat er een toxische werksfeer heerste bij de grote Plopsa pretparkgroep. Zo zouden er pesterijen plaatsvinden, zogenaamde 'strafmeetings' en grensoverschrijdend gedrag. Studio 100 reageerde door advocate Christine Mussche in te schakelen voor een intern onderzoek. Daags nadien reageerde Van den Kerkhof nog geschrokken en bedroefd over de aantijgingen: "Dit doet pijn, dat ga ik niet ontkennen. Ik vind het erg jammer dat bepaalde mensen onze bedrijfscultuur zo ervaren hebben." Er volgde ook een publicatie van een open brief waarin 150 medewerkers hun steun betuigden aan de CEO. De ingang van Plopsaland de Panne werd ook voorzien van een banner die diezelfde boodschap uitdroeg.

Vandaag, een dikke maand later, is het onderzoek afgerond en het verslag overgemaakt aan Studio 100. Het rapport zou de harde bedrijfscultuur inderdaad bevestigen, al zouden er geen strafbare feiten gepleegd zijn. Verdere details zijn vooralsnog niet bekend. De bevindingen in het rapport waren voor Studio 100 voldoende om na meer dan 23 jaar dienst Steve Van den Kerkhof aan de deur te zetten. Ook Commercieel en marketingdirecteur Sebastien Momerency werd ontslagen op basis van het rapport. In afwachting van de aanstelling van een nieuwe CEO zal de voorzitter van de Raad van Bestuur van Studio 100, Koen Clement, de lopende zaken bij Plopsa waarnemen. Het is de vraag wat dit zal betekenen voor de toekomstige investeringsplannen in de Plopsagroep.

Plopsa-imperium

Steve Van den Kerkhof is een begrip geworden in de pretparkwereld, niet alleen in de Belgische, maar ook ver daarbuiten. In 2000 startte hij als parkdirecteur van Plopsaland De Panne, het eerste Plopsapark na de ombouw van het voormalige Melipark. Al snel volgden Plopsa Indoor Hasselt en Plopsa Coo, om vervolgens de grens over te steken naar Nederland (Plopsa Indoor Coevorden) en Duitsland (Holiday Park) en Polen (Majaland Kownaty). Doe daar nog de waterparken en het Plopsa-hotel bij en je begrijpt al vrij snel dat het Plopsa-imperium dat onder CEO Van den kerkhof werd uitgebouwd indrukwekkend is.

Naast CEO van de Plopsa-group is Steve ook de drijvende kracht achter de Belgische vereniging voor Belgische attractieparken Belgoparks. Vooral ten tijde van corona gooide hij zich daar in de strijd om de belangen van de ganse industrie te verdedigen.

Tekst: © Pretparken.be // Beeld: © Chrominance // Bron: De Tijd