Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 10 Mei 23, 17:11

In dit artikel bundelen we alle informatie over het park van de week. We zetten hierin wekelijks een park uit onze parkgids in de schijnwerpers. Deze week is het de beurt aan: 'Adventure Island'. Verder vind je een overzicht van de parken die binnenkort op de planning staan en een lijst van parken die onlangs aan de beurt waren. 

Het verenigd koninkrijk vormt de oorsprong van vertierplaatsen uitgebouwd rond de golfbrekers van populaire badplaatsen. Het grootste exemplaar ter wereld is  te vinden in Southend-on-Sea in het zuidwesten van Verenigd Koninkrijk. De Southend Pier reikt 2,16 km in het estuarium van de Thames. Adventure Island kent haar wortels in deze traditie. Het park werd in 1976 geopend op het noordelijke deel van de Southend en is maar één facet van een waaier aan activiteiten die op de plezierpier te vinden zijn. Je moet van dit park geen afgeborstelde thema’s verwachten. Adventure Island grossiert in de kermisesthetiek. Attracties staan er kris-kras door elkaar en kregen felle kleurtjes mee. Doordat die kermisstijl op een bepaald punt in de tijd niet echt meer is mee geëvolueerd hangt er een licht nostalgisch sfeertje over dit park dat vanzelfsprekend het best tot zijn recht komt bij stralend zomerweer.

Ook Adventure Island zelf is wat blijven stilstaan. De laatste indrukwekkende grote nieuwigheid plaatste het park in 2007: toen opende het park met Rage een inversiecoaster van Gerstlauer. Tussentijds plaatste het park ook nog enkele kleinere familieattracties en werden darkrides als Over the Hill & Adventureville  vernieuwd. Het kustpark heeft wel een paar curiosa in de aanbieding waar je hart als pretparkliefhebber en nostalgicus sneller van gaat slaan. Uit de Rollercoastertycoon-catalogus biedt Adventure Island met Lighthouse Slip een Helter Skelter-glijbaan aan en in Pharao’s Fury zien we een gethematiseerde ‘Draaien 1’. Het park flanste ook zelf de attractie Sk8borda in elkaar en dat ziet er zo plomp uit dat je het ooit gedaan wil hebben. Ontdek Adventure Island in de parkgids.

Op de planning

Het verenigd koninkrijk kende de afgelopen periode heel wat festiviteiten; Er werd met veel bombarie een koning gekroond. Er werd met enthousiasme een hele resem liederen gepresenteerd door  landen die nog wel deel uitmaken van de Europese Unie. Wij zetten hier al die pret gewoon door met enkele oerbritse parken, verenigd onder het thema Scones en Shores. Want waar geniet u liever van uw scones bij de high tea, dan aan een badplaats met een plezierpier? Ben je benieuwd welke parken er nog in onze Britse kusttoer sukkelden? Je ontdekt het spoedig op deze plaats.

Park van de week & de Parkgids van Pretparken.be

Het internet kent veel varianten op parkgidsen. Velen houden het beperkt tot één algemene parkfiche. Sommigen bieden ook enkele detailfiches voor achtbanen. In de regel geraken velen daarvan in de loop van de tijd verouderd tot een niveau waarop ze een stille dood sterven. Pretparken.be is één van de weinige sites die sinds 2000 parkgidsen aanbiedt met attractiefiches tot voorbij het niveau van de kleinste draaimolen. In de pioniersjaren, waren attractieparken die hun aanbod op een overzichtelijke webpagina tentoon stelde eerder uitzondering dan regel; onze site vormde destijds een lichtbaken voor wie het parkaanbod op een snelle en efficiënte manier met elkaar wou vergelijken. Tegenwoordig heeft elk zichzelf respecterend park een webstek met meestal ruimte voor een minigids omtrent hun attractieaanbod. De kwaliteit van deze pagina's wisselt ook nu nog sterk van park tot park en uniform ten opzichte van elkaar zijn ze nooit. In dat opzicht houdt onze gids haar relevantie.

Het valt echter niet te ontkennen dat een gids die gedurende een periode van meer dan twintig jaar onderhouden wordt door een resem vrijwilligers met een wisselende gedrevenheid voor elk park, af en toe wat stofwolken en hiaten begint te vertonen. Wij hebben echter niet de minste intentie om onze gids langzaam weg te laten deemsteren in de vergetelheid! Achter de schermen reviseerden we reeds onze attractietypes: naast algemene types vind je nu ook voor elke attractie de modelnaam uit de catalogus van de fabrikant terug. Dat laat lijstvorming toe zoals je dat kent van de rollercoaster database, maar dan voor álle attractietypes die er in onze parkgids te vinden zijn. Door wekelijks een park in de etalage te laten schitteren, halen we nu ook de stofvod over de inhoud van meer dan vijfduizend attractiefiches. Heb je zelf nog leuke weetjes of foto's van een park of attractie in onze gids of kriebelt het om mee de handen uit de mouwen te steken? Neem dan zeker contact met ons op: wie weet schitteren jouw bijdrages weldra voor de eeuwigheid in onze gids.

Aan de beurt geweest

WEEK PARK
4. 15-05-23 Adventure Island
3. 08-05-23 Liseberg
2. 24-04-23 Rasti-Land
1. 17-04-23 Parque Warner

1. PARQUE WARNER

Een van Spanjes beste pretparken vind je in de woestijnachtige vlakten een kleine 25 km ten zuiden van de hoofdstad Madrid. Parque Warner behoort zonder twijfel tot de Europese top wat betreft kwaliteitsvolle themaparken met een uitgebalanceerd attractie-aanbod. Dat dankt het grotendeels aan zijn ontstaansgeschiedenis: Parque Warner werd in zijn geheel uitgepland en lijdt daardoor minder aan de rommelige parkstructuur die vaak met een organische groei gepaard gaat. Mede daardoor wordt je er regelmatig op perfecte zichtlijnen getrakteerd en verloopt de overgang tussen themazones er opvallend soepel. Het is ook veelal de collectie ijzersterke attracties uit het openingsjaar, die er tot op vandaag voor blijft zorgen dat je in Parque Warner een topdag beleeft. Waar latere toevoegingen niet altijd het kwaliteitsniveau van de begindagen evenaarden, blijft het evenwicht tussen familie-attracties, thrillrides en waterpret wel de perfectie benaderen.

Hoewel bovenstaande foto met twee staalwonders uit de stal van het Zwitserse Bolliger & Mabillard menig pretparkfan al doet watertanden, is dit beeld inmiddels al voltooid verleden tijd. Dit seizoen komt Parque Warner immers voor het eerst sinds zijn openingsjaar nog eens met een coaster op niveau aandraven. Naar verwachting opent dit voorjaar met 'Batman Gotham City Escape' opnieuw Zwitsers Achtbaanstaal, dit keer van de hand van Intamin. Pretparkplezier bij Madrid komt ook bijna steevast met zonovergoten dagen en blauwe luchten. Als dat in de zomermaanden ontaardt tot verzengende hitte, kan je bij Parque Warner ook ontsnappen naar waterpark Warner Beach. Vanzelfsprekend leidt de filmstudio in de naam van het park tot ontmoetingskansen met je favoriete film- of tv-figuren. Looney Tunes, Scooby Doo, The Flinstones, Tom & jerry, Yogi Bear en de superhelden van DC, waaronder Superman en Batman kan je er allemaal in een of andere vorm tegen het lijf lopen. Ontdek Parque Warner zelf in onze parkgids!

Om pretparken van eigen bodem alle eer aan te doen die hen toekomt, verdelen we ze gelijkmatig over onze hele park-van-de-week-rit en laten we ze pas aan bod komen wanneer het seizoen op volle toeren draait. We trapten ons park van de week-project daarom af in ronkend Spaans en kozen daarbij voor een dynamisch duo. De thematische tagline die we voor deze parken bedachten is 'Florecer y marchitar', wat Spaans is voor 'tot bloei komen' en 'verwelken'. Dit contrast symboliseert onze eigen overgang van de wat stoffige site met webarchitectuur uit de pioniersjaren van het internet naar een moderne site met up-to-date parkfiches. Met bezoekersreccords en groots opgevatte toevoegingen aan het attractiepark en het waterpark lijkt Parque Warner net na zijn twintig-jarig jubileum duidelijk in zijn bloeiperiode. Het lijkt ons ideaal om onze remonte mee te vieren. Normaliter zou dan volgende week een park langskomen dat wij van verwelking verdenken, maar we vonden het ondanks onze conceptuele opzet wat jammer om gelijk de sfeer te drukken. We ruilen verwelken daarom in voor feest! Volgende week ontdek je welk feestvarken we dan presenteren.

2. RASTI-LAND

Rasti-land is een eerder kleinschalig familiepark dat te vinden is in het centraal gelegen Weserbergland van Duitsland en viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum. Het park wordt nog uitgebaat door dezelfde familie die het in 1973 opende op de locatie van een voormalige grindgroeve. Het is die voorgeschiedenis die verantwoordelijk is voor de niveauverschillen en het reliëf in het park, wat af en toe toelaat om iets atypischere attracties neer te zetten. Het aanbod richt zich op families met kinderen tot 14 jaar. Op zomerdagen komt het park het best tot zijn recht: het zijn immers vooral de waterattracties waarmee Rasti-land goed uit de verf komt. Verder onderscheid het park zich met een aantal curiosa die in Europese context niet erg dikgezaaid liggen, maar ook niet dermate wereldschokkend zijn dat je er speciaal voor naar het park moet afreizen. Rasti-land heeft ook achtbanen, maar die zijn weinig spectaculair en spelen in dit park eerder tweede viool. De family boomerang die het park voor zijn vijftigjarig jubileum toevoegde brengt geen kentering in die trend.

Het uitgebreide wateraanbod wordt voorzien door liefst 3 waterglijbaan-attracties: 'Wasserröhrenrutsche', 'Bootsteilrutsche' en 'Reifenrodeln'. Het park heeft daarnaast ook de klassieke boomstambaan en rapid river in huis met 'Wildwasserbahn' en 'Rafting-Bahn'. Vooral die laatste werd naar de maatstaven van het park groots uitgewerkt. Het moto 'Go Big or go home' indachtig vervolledigde het park die collectie met bumperboats en een splash battle. Ook vermeldenswaardig zijn het hamsterwiel op de nieuwigheid van 2022, de parkklassieker 'Achterbahn' en de panoramische monorail 'Einschienenbahn'. Waarom dat zo is ontdek je in de Rasti-Land parkfiche.

3. LISEBERG

Liseberg is een stadspretpark aan de rand van Göteborg met een natuurlijke driedeling: in het westen domineert de parkheuvel, de parallel daarlangs stromende Mölndalsån splits het lager gelegen oostelijke deel in twee. Het park is het troetelkind van menig pretparkliefhebber. Die status kreeg Liseberg door haar aanbod te vernieuwen met hedendaagse attracties op wereldniveau, zonder daarbij de klassiekers uit haar rijke geschiedenis te verwaarlozen. Lisebergbanan, Flumeride en Helix illustreren dit perfect. Typerend voor het park is een lastig te omschrijven ontwerpstijl die evenwel consequent in alle hoeken van het park wordt toegepast; De nostalgie van kermissen uit vervlogen tijden is nooit veraf, maar tegelijkertijd speelt het strakke hippe sfeertje dat ook in andere Scandinavische parken te vinden is. De verschillende zalen en podia maken het park ook een geliefde locatie voor evenementen bij omwonenden.

Liseberg viert deze week haar 100e verjaardag en treed zo toe tot een clubje van slechts 8 andere parken in onze gids die het al langer dan een eeuw uitzingen. Ook het stadspretpark Gröna Lund, bij de Zweedse hoofdstad Stockholm hoort tot dat clubje. Liseberg is in oppervlakte makkelijk groter, maar qua attractieaanbod zijn beide parken aan elkaar gewaagd. Dat uit zich in een wederzijdse waardering waarin ruimte blijft om elkaar de loef af te steken: ter gelegenheid van haar jubileum huurde Liseberg bijvoorbeeld reclamepanelen in op de veerpont die aanmeert bij haar concullega in Stockholm. Het jubileum in Göteborg wordt gevierd met een nieuw parkhotel en een achtbaan. Een waterpark liep enige vertraging op en volgt daarom een jaar later. Ga Liseberg zelf ontdekken in onze parkgids!

Tekst:  ©  Jonas Claes - Pretparken.be // Beeld: © Pretparken.be; © Parque Warner