Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 17 Feb 24, 09:37

Afgelopen maandag ontplooide zich een drama in de stad Göteborg: het nieuwe waterpark Oceana dat Liseberg aan het bouwen ging op in de vlammen, waarbij 22 personen gewond raakten en 1 persoon het leven liet. In dit artikel lees je hoe deze ramp zich minuut per minuut ontwikkeld heeft.

10u05

De eerste vlammen zijn zichtbaar net voor het kleine trechter-element van de glijbaan Snake, een Rattler-slide van Whitewater. Naar verluid was men hier werken aan het uitvoeren met 'hoge temperaturen'. Op concept-foto's zie je dat er vlak voor dit element techniek in de glijbaan ingebouwd zit, wellicht was men hieraan het werken (niet bevestigd) en is er iets misgegaan waardoor de glijbaan vuur heeft kunnen vatten. "Daar zijn veel aanwijzingen voor. Een kunststofconstructie heeft gedurende lange tijd grote hitte nodig om vlam te vatten", zegt Lars Brodin, brandweeringenieur en expert bij de Fire Protection Association. Ook werfleider NCC bevestigde in eerste instantie dat de brand ontstond tijdens een werkfase 'met hitte', maar trok later die verklaring in in afwachting van het onderzoek.

10u06

Een minuut later wordt het brandalarm geactiveerd. De brand is dan al significant uitgebreid naar de rest van de bewuste glijbaan. Op een foto van binnenin het zwembadcomplex is te zien hoe een dikke, pikzwarte rook binnensijpelt vanuit de glijbaantoren. Verschillende constructiemedewerkers staan op dat moment nog onder de glijbaan die deels in brand staat, twee gaan zelfs nog het gebouw terug binnen.

10u07

De brand breidt razendsnel uit, maar is nog beperkt tot de 'Snake'- glijbaan. Medewerkers zijn ondertussen onder de glijbaan vandaan gezien de glijbaan begint te smelten. Eén medewerker komt nog in allerijl een wenteltrap afgelopen om te ontsnappen aan de brand. Brandend puin valt rakelings langs hem naar beneden.

10u08

De volledige glijbaan staat in brand. Grote stukken gesmolten, brandend materiaal vallen naar beneden.

10u12

Zes minuten na het activeren van het brandalarm komen de eerste hulpdiensten aan. De Snake-glijbaan is op dat moment nagenoeg volledig afgebrand, op de kleine trechter op het einde van de glijbaan na.

10u16

De brandweer begint aan het bluswerk. Het volledige complex is op dit moment al gevuld met dikke, zwarte rook. De hulpdiensten gaan ook het gebouw binnen aangezien gemeld wordt dat er er nog mensen in zitten. Een reddingsteam gaat de glijbaantoren binnen en komt dikke rook tegen wanneer ze de deur van de derde verdieping openen. Na een snelle inspectie besluiten ze rechtsomkeer te maken.

10u20

De beruchte explosie vindt plaats. De brandweer zelf is op dat moment nog in het gebouw en werd verrast door de ontploffing. Dit werd veroorzaakt door de grote ophoping van ontbrandbare gassen in het ganse gebouw, waardoor deze door de toegenomen druk en hitte ontplofte en een grote luchtverplaatsing veroorzaakt. Hierdoor worden zowel de voor- als achtergevel van het gebouw naar buiten toe weggeblazen. Op beelden is te zien hoe het dak van de glijbaantoren metershoog de lucht in gekatapulteerd wordt. Ook is te duidelijk te zien hoe de ontploffing zich doorheen alle glijbanen voortbeweegt, sommige glijbaandelen worden verscheurd en vliegen door de lucht met steekvlammen. De explosie zorgt voor een vuurinferno doorheen het ganse gebouw.

10u51

Alle glijbanen staan in lichterlaaie, het vuur woedt ook binnenin het gebouw. De brandweer heeft moeite met het vuur onder controle te krijgen.

20u00

De rookontwikkeling is voldoende geminderd, zodat de waarschuwing in Göteborg om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden kan ingetrokken worden. De brand is op dat moment echter nog niet onder controle. De hulpdiensten zullen hiervoor nog tot de dag erna nodig hebben.

Alle updates en meer info kan je in dit artikel terugvinden.

Tekst: © Pretparken.be // Foto's: © SVT, Aftonbladet // Bron: SVT