Auteur: André Bormans - Gepubliceerd: 8 Jun 10, 06:32

Liseberg Tower wordt unieke free fall-attractie

Liseberg Tower, met een maximale hoogte van 146m boven zeeniveau, wordt Europa's hoogste vrije val attractie. De nieuwe attractie krijgt de naam "AtmosFear".

AtmosFear wordt de grootste freefall attractie in Europa. Niet alleen de hoogte gemeten vanaf zeeniveau, maar ook de val hoogte zorgt voor een nieuw Europees record. De enige andere vergelijkbare toren op de wereld is de Giant Drop in Dreamworld, Australië

De rit begint ondergronds, in de kelder van de toren vanwaar het 100 seconden zal duren om tot boven te komen. De terugweg zal wat sneller gaan: in een vrije val die iets meer dan 3 seconden duurt haal je een snelheid van 110 kilometer per uur. Geremd wordt pas wanneer je terug binnen in het gebouw bent.

"AtmosFear is geen attractie voor watjes, en zal absoluut de grootste Thrill-Ride van Liseberg worden", zegt Mats Wedin, de directeur van Liseberg.

Liseberg Tower opende in 1990 en heeft 20 jaar gezorgd voor een gemoedelijke uitkijkpost over het park en de stad Göteborg. Nu wordt de beschermende gondel verwijderd, en vervangen door stoeltjes met veiligheidsbeugels. Dit betekent dat de passagiers in de vrije lucht zitten, met hun voeten vrij hangend. AtmosFear zal worden gebouwd door Intamin, dat niet alleen al veel soortgelijke torens heeft gebouwd, maar ook de grootste succes-attracties (Balder en Kållerado) van Liseberg op zijn naam heeft staan.

De bouw is begonnen op maandag 31 mei, tevens de sluitingsdag van de Liseberg Tower. Alle activiteiten in het gebouw rondom de toren, alsook de 3D Film "Sammy's Adventures" zullen uiteraard gewoon geopend blijven gedurende de rest van het seizoen.

AtmosFear zal in het voorjaar van 2011 openen.

Tekst: Liseberg, Vertaling: André Bormans