Wekelijks publiceren we een nieuw deel in de reeks over de pretparkgeschiedenis van de 00's.
Live Earth wordt georganiseerd in 7 verschillende steden, in de Tour de France wordt Michael Rasmussen uit de Tour gezet wegens leugens en Apple brengt de iPhone op de markt. We spreken over 2007!
2007
Plopsa Coo
Plopsa, de pretparkgroep van Studio 100, kocht eind 2005 het Waalse pretpark TéléCoo op. Dit attractie- en wildpark ligt aan de beroemde watervallen van Coo, wat een prachtige locatie is voor een pretpark. Na een overgangsjaar waarbij het onderhoud van het park en de groendienst heel belangrijk was, opende Plopsa het park als Plopsa Coo. Ze bouwden een nieuw pleintje, een dorpsplein in Ardense stijl en creëerden een park waarin de plopsa-sfeer ten volle naar buiten komt.
Het park opende ook een aantal nieuwe attracties om aantrekkelijker te zijn voor de gasten. Deze zijn niet enkel Walen, ook veel toeristen vinden de weg naar het park. In 2010 opende, na een aantal jaren problemen in verband met vergunningen, een starflyer genaamd Mega Mindy Flyer. En voor 2011 opent het park de achtbaan Wicky - The Ride, een spinning coaster van de hand van Gerstlauer, de bouwer die ook voor Anubis instond.
Troy
Toverland, gelegen in het Nederlandse Sevenum, verbaasde de hele pretparkwereld door eind 2006 aan te kondigen dat ze een houten achtbaan gingen bouwen. De baan werd ontworpen door GCI, een bedrijf dat aanzien wordt als een van de beste bouwers van houten achtbanen. Ze bouwen vooral twister achtbanen, waarbij korte, zwaar hellende en snelle bochten elkaar in sneltempo volgen.
De baan deed vele pretparkfanaten watertanden en Toverland liet dan ook veel vorderingen zien via een speciale website rond de nieuwe attractie. De baan zelf is 31,9 meter hoog en meer dan 1077 meter lang. Er waren enkele problemen bij de opbouw, zoals het neervallen van de lifthill tijdens een storm, maar de baan raakte op tijd klaar. Het hele gebied rond de achtbaan werd mee in orde gebracht en neemt ons mee naar de tijd van de Griekse mythologie en hun oorlog tegen Troje. Op het plein voor de achtbaan vinden we dan ook een kopie van het paard van Troje terug, met daarachter de 'burcht' van de stad, dat dienst doet als station en winkeltje. Dit gebied werd in 2010 uitgebreid met 2 nieuwe attracties.
Alle pretparkfanaten waren het er over eens, deze baan is de beste houten achtbaan in de Benelux, sommigen zeggen zelfs van Europa. En dat blijkt ook uit de resultaten van de Loopy Awards, Troy werd als beste achtbaan van de Benelux en van Europa gekozen.
De Vliegende Hollander
De Efteling wou in 2006 een nieuwe attractie openen waar de saga van De Vliegende Hollander, het legendarische schip dat ronddoolt, verteld wordt. Deze attractie werd ontwikkeld door de Efteling zelf, in samenwerking met Kumbak. De baan is een combinatie van een darkride en een waterachtbaan. Maar ook het gebied rond de baan wordt aangepakt. Er ontstaat een klein kuststadje dat lijkt op het Amsterdam rond 1676, het jaar waarin het schip uitvoer.
Het verhaal is als volgt: Op paasdag voer de kapitein, Willem van der Decken uit, ondanks dat dit een Christelijke feestdag was. Het schip lag in Tafelbaai (Zuid-Afrika) aangemeerd. Door dit te doen vervloekte hij zichzelf en zijn schip, hij zou Kaap de Goede Hoop nooit ronden. Het schip kwam in een zware storm terecht en verging, maar de vloek zou ervoor zorgen dat hij eeuwig en altijd zou blijven varen.
De attractie zelf werd tweeledig onthaald bij het publiek. De wachtrij en de gebouwen waaruit die bestaat zijn een belevenis en een attractie op zich, waar alles tot in de puntjes is afgewerkt. Dan begint het darkride-gedeelte waarbij de boot een aantal scenes doorvaart, al rij je eigenlijk meer op rails in het water. Deze scene’s zijn echter zeer mooi afgewerkt en op het einde kom je bovenaan een lifthill (hier waren de grootste problemen mee in 2006), waarna het waterachtbaangedeelte begint. Dit is echter maar kort en wordt afgerond met een splash waarbij je echter niet nat wordt. Daarna keer je terug naar het station.
De eigenlijke attractie is nogal kort en de boot ‘vaart’ niet echt, wat je eigenlijk echt voelt. In vergelijking met de watercoasters van Mack is dit eigenlijk gewoon een achtbaan waarbij de track onder water ligt. Maar desondanks is de baan een zeer mooie attractie en een welgekomen aanvulling aan een dagje Efteling. Zeker niet te missen tijdens een bezoek aan het park!
Tower of Terror
Disneyland Resort Parijs viert z’n 15e verjaardag, en krijgt er aan het einde van het jaar een topper bij. Op 22 december kunnen bezoekers voor de eerste keer genieten van een ritje op Tower of Terror, gelegen in de Walt Disney Studios Park. De attractie was al een groot succes in Orlando en Anaheim, en dus hoopten veel fans al jaren dat hij ook in Parijs een plaats zou krijgen.
Tower of Terror is een free fall attractie met een verhaal. Het vindt plaats in een hotel, waar in het begin van de 20e eeuw veel Hollywoodsterren kwamen overnachten. In 1939 sloeg het noodlot echter toe, toen de bliksem het hotel tr of, en daarbij de liften op hol sloegen. Het hotel verloederde sindsdien, maar de liften zijn nog altijd in werking en nemen passagiers mee naar The Twilight Zone, of La Quatrième Dimension in de Franse versie.
De attractie is bijna een exacte kopie van de Tower of Terror die in 2004 in Anaheim opende, maar verschilt dus wel van de oorspronkelijke versie die in 1994 in Orlando het levenslicht zag.
Talocan
Het Duitse Phantasialand opende een jaar na de nieuwe achtbaan Black Mamba opnieuw een nieuwe attractie. Talocan is een suspended Topspin van Huss, waarbij je voeten los hangen. Hierdoor kom je dichter bij de effecten die gebruikt worden tijdens de rit. En deze attractie heeft een groot aantal effecten, waarvan de vuur-effecten het meest indrukwekkend zijn. De attractie zelf is er eigenlijk een met twee gezichten, aan de kant van Mexico is er een nieuw plein aangelegd. Het gebouw zelf past volledig in het nieuwe plein, dat echt een Mexicaanse sfeer uitstraalt, hier is de attractie overdekt. De kant van Deep in Africa is opengewerkt en hier is de attractie niet overdekt. Het gebouw is dus in de vorm van een U, waardoor het geluid weg van het dorp wordt geleid.
Talocan zelf is gethematiseerd naar de boosaardige god van de Azteekse onderwereld. Hij kan de windrichtingen veranderen, is de heerser over storm en water en bedwingt vuur en gesteente. De rit zelf is niet de meest intense, maar is wel een van de beste. Vooral de effecten tijdens de rit zijn super uitgewerkt, waarbij je het water en de warmte van het vuur echt voelt. Vanaf de brug in Deep in Africa heb je een mooi overzicht over de attractie en het bijhorende gebouw. Zeker een must-do als je in Phantasialand bent.
Furius Baco
Tien jaar na Stampida wordt in Port Aventura nog eens een grote achtbaan geopend. Het park investeert 15 miljoen euro in de bouw van ‘Furius Baco’. Het is de eerste attractie in Mediterránia, het themagebied rond het meer waarlangs je het park binnenkomt. Er was veel commotie rond deze locatie, aangezien de laatste bocht van de baan over een stuk van het meer gaat. Volgens veel fans wordt de rustige sfeer van het inkomgebied hierdoor verstoord.
Furius Baco is een primeur. Het is de eerste baan van Intamin waar de treintjes niet op de baan staan, maar ernaast hangen. Je kan het vergelijken met de treintjes van een 4D-achtbaan, zoals X, met het verschil dat de treintjes van Furius Baco niet ronddraaien. Hoewel deze treintjes een vrijer gevoel geven, zijn ze verre van schokvrij, wat de ritbeleving niet ten goede komt.
De achtbaan was ook een recordbreker. Een jaar na de opening van Stealth, neemt Furius Baco de titel van snelste achtbaan in Europa over. Met z’n 135 km/u is de baan anno 2011 nog altijd de snelste van Europa, al komt daar met de geplande opening van Ring Racer wellicht verandering in.
Crush's Coaster
Disneyland Resort Paris opent in 2007 twee nieuwe attracties in het Walt Disney Studios Park, vooral omdat dit park als te weinig dagvullend aanzien werd. Een uitbreiding was meer dan nodig. Naast de gigantische bouwwerf die Tower of Terror in beslag neemt wordt er aan de rand van het park ook gebouwd aan een nieuwe attractie, Crush's Coaster. Deze achtbaan is gethematiseerd naar de schilpad Crush uit de populaire Disney - Pixar film Finding Nemo. Crush neemt zijn gasten tijdens deze film mee op reis door de Oostelijke Australische Zeestroom, die als een supersnelweg wordt voorgesteld. Genoeg materiaal dus om er een achtbaan rond te maken.
De baan zelf is een standaardmodel van Maurer Söhne (Xtended SC2000), waarbij het begin en het einde een beetje aangepast zijn om te voldoen aan de vragen van Disney. Er zijn 3 grote delen in de attractie, het station, het darkride gedeelte en het achtbaangedeelte. Het station lijkt op Sydney Harbour, waar je plaatst neemt in het karretje en je enkele scene's uit de film kan herkennen. Dan volgt een kleine drop, zogezegd 'in' de zee, waar je in het Grote Barriére Rif terecht komt. Dit is een soort van darkride waar je opnieuw enkele scenes van de film zal herkennen. Tenslotte wordt je de lift opgetrokken en na een ontmoeting met een haai begin je aan je tocht in de Oostelijke Australische Zeestroom. Dit alles gebeurd indoor waardoor je via lichteffecten en geluiden de impressie krijgt dat je je echt in de zee bevindt.
Deze achtbaan is de tweede draaiende achtbaan van Disney (Primeval Whirl in Disney's Animal Kingdom was de eerste) en dat merkt je direct als je de wachttijden bekijkt. Die lopen op drukke dagen op tot 120 minuten, ondanks de extra karretjes die Disney heeft kunnen plaatsen door gebruik te maken van het darkride gedeelte. Deze baan is een van de favorieten bij de bezoekers van het park, het succes is groter dan verwacht. Daarom is het ook aangeraden om Crush's Coaster heel vroeg of redelijk laat te doen tijdens een bezoek aan de Walt Disney Studios.
Santa Monica Pier
In 2006 sloot de dueling achtbaan Cop Car Chase, een baan die voor de verkoop van Movie Park Germany door het leven ging als Leathal Weapon Pursuit. Deze baan was gebouwd door Intamin en was geliefd bij vele achtbaanliefhebbers vanwege zijn speciale dueling-effect en de onverwachte inversies die indoor waren. De laatste jaren kende deze baan echter meer en meer problemen en mede door de dalende bezoekersaantallen werd er op rustige dagen maar 1 baan geopend. Dit nam het dueling effect volledig weg, en de baan kreeg niet het grote onderhoud dat ze nodig had. Hierdoor geraakte ze niet door de keuring van de TÜV. Door de hoge onderhouds- en operatiekosten werd besloten dat de baan niet meer zou openen eind augustus 2006.
Deze baan nam een grote oppervlakte in en door de ontmanteling was het dan ook logisch dat dit gebied opnieuw gebruikt ging worden. Movie Park nam de kans en opteerde om het park meer wateroppervlak te geven en bouwde het themagebied Santa Monica Pier. Dit gebied werd snel gebouwd en dat zie je. De afwerking van het gebied is summier, er staan 5 attracties maar geen van hen heeft een hoge capaciteit en doordat het gebied veel water bevat is er weinig thematisatie zichtbaar. Dit laatste is logisch, maar het breekt wel een beetje de sfeer, zeker als je weet wat voor een goed gethematiseerde achtbaan er stond. Een gemiste kans enerzijds, een nodige uitbreiding anderzijds. Het park had wel nood aan extra attracties, maar ze hebben iets te snel kwantiteit boven kwaliteit gekozen.
Maverick
In 2007 werd er na Millennium Force en Top Thrill Dragster een nieuw Intamin-paradepaardje toegevoegd in Cedar Point. Het zou iets ongezien worden… Maar hoe kon het park in godsnaam die twee toppers overtreffen? De bouw werd door alle achtbaanfans op de voet gevolgd. Zouden ze een record gaan breken? Nog hoger? Nog sneller?
Het werd helemaal geen recordbreker. Maverick is verre van de hoogste, de snelste of de langste achtbaan ter wereld. Maar het is wel een topper van formaat! De baan wordt gekenmerkt door een snelle opeenvolging van elementen, zoals een 95°-drop, airtimeheuvels, kurkentrekkers en stengeldives. Bovendien is er ook een verrassende lancering halverwege het parcours!
De opbouw van de attractie verliep niet zonder problemen. Oorspronkelijk was er in het stuk na de launch een heartline-roll voorzien, maar tijdens de testen bleek deze inversie voor problemen te zorgen. Er werd dus gekozen om ze te verwijderen en te vervangen door een recht stuk track. Door deze problemen opende Maverick iets later dan voorzien, op 26 mei.
Verwijderen looping van Son of Beast
Op 9 juli 2006 wordt de houten achtbaan Son of Beast in King's Island stilgelegd omdat er een ongeval is gebeurd. Een dwarsbalk die steun moest geven breekt door en voor 27 passagiers wordt de rit een echte marteling. De baan stopt met werken en reddingswerkers halen de gewonden uit de baan. De baan zelf is een unieke baan, gebouwd in 2000 en ze wordt aanzien als de opvolger van de legendarische houten achtbaan Beast, vandaar ook de naam. Deze houten achtbaan, gebouwd door Gerstlauer, is de hoogste, snelste en enige houten achtbaan die hoger is dan 60m. Maar wat ze echt uniek maakt is het feit dat er een looping in de achtbaan is verwerkt, iets wat op geen enkele andere houten achtbaan aanwezig is.
Om de treinen veilig door hun parcours te laten gaan moeten ze zwaar genoeg zijn, zeker als ze de looping veilig willen nemen. Daarom zijn de treinen verzwaard. Dit is natuurlijk een probleem voor de ondersteuningen, aangezien deze meer krachten moeten opvangen. Na het incident in 2006 werd gekeken hoe men dit probleem kon oplossen. De baan blijft toe voor de rest van het seizoen en tijdens het winterseizoen wordt besloten om de looping te verwijderen. Hierdoor kan men de treinen vervangen door lichtere treinen zodat de krachten op de ondersteuningen minder hoog zijn en de baan veiliger is. Op 4 juli 2007 opent de baan opnieuw voor het publiek, met nieuwe treinen en zonder looping. Maar ze blijft nog altijd de hoogste en snelste houten achtbaan op deze aarde.
In 2009 wordt de baan opnieuw gesloten omdat een mevrouw klacht heeft ingediend dat ze gewond is geraakt tijdens een ritje op de achtbaan. Onderzoek wees uit dat de attractie niet abnormaal werkte, maar toch bleef ze gesloten voor de rest van het seizoen. Ook in het seizoen 2010 bleef de attractie toe, omdat het park er niet uit is wat ze gaan doen met de attractie, ze heeft al meer dan 30 miljoen dollar gekost. In 2011 is de attractie nog altijd niet opengegaan, de toekomst van deze achtbaan blijft dus hoogst onzeker.
Deel jouw ervaringen uit het pretparkjaar 2007 met de andere forumleden in dit topic.
Of wilt u liever de andere delen in deze reeks lezen? Klik dan op één van onderstaande jaartallen:
2000 / 2001 / 2002 / 2003 / 2004 / 2005 / 2006 / 2007
Tekst: © 2011 Pretparken.be (Thijs Mertens, Michiel De Sutter)
Foto's: © Plopsa, © Martin Valt, © Sven Martens - Pretparken.be, © Nick Jespers - Pretparken.be, © Juan Martinez - Pretparken.be, © Glenn Van Hoeydonck - Pretparken.be, ©2010 Toverland, © Efteling, © Phantasialand, © HighExtreme.co.uk, © Coasterimage, © Joey Knapton, © Freizeitpark-Welt.de
Bronnen: Archief www.pretparken.be, www.rcdb.com, DisneylandResortParis, Cedar Point, King's Island, Plopsa, Efteling, Phantasialand, Toverland, Port Aventura, Movie Park Germany, Freizeitpark-welt.de, Coasterforce.com