Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 6 Dec 19, 19:47
Share

Het Europa-Park-resort is vorige week een heel stuk groter worden. Na de opening van het nieuwe themahotel Krønasår in mei, opende het nieuwe waterpark Rulantica de deuren voor het grote publiek. Na een bouwtijd van meer dan twee jaar kon de eigenaarsfamilie Mack met trots hun grootste investering aller tijden presenteren. Op een indoor-oppervlakte van 32.000 m² en een buitengedeelte van 8.000 m² worden 17 glijbanen, een lazy river, een wildwaterbaan en twee poolbars aangeboden. Ondertussen werd ook een tipje van de sluier opgelicht over de toekomstplannen van het waterpark.

Donderdag 28 november 2019 was een grote dag in de geschiedenis van Europa-Park. Genodigden kregen 's ochtends de kans om aanwezig te zijn bij de eerste openingsdag van het nieuwe waterpark Rulantica. Na een uitgebreid persmoment in de lobby van het bad, kregen de Macks uiteindelijk de sleutel van het waterpark overhandigd. Zo stroomden de eerste zwemlustigen binnen. 's Avonds kregen de eerste reguliere bezoekers ook de kans om Rulantica met hun eigen ogen te aanschouwen.

Themawerelden

Rulantica is opgedeeld in acht verschillende themawerelden, die de verschillende gebieden van het fictieve eiland Rulantica voorstellen. Het waterpark is opgezet als een exclusieve tentoonstelling van het natuurhistorisch museum Krønasår, die de wonderen van het legendarische eiland wil tonen aan zijn bezoekers. Daarom hebben de neutrale ruimten van het waterpark - de lobby, de omkleedruimtes en de toiletten - een museumtintje gekregen en was er zelfs plaats voor een extra tentoonstelling over douchekoppen, gesponsord door partner Hansgrohe. 

In de Vikingstad Rangnakor bevinden zich al meteen vier van de spectaculairste glijbanen. Dugdrob en Vildfål zijn twee gelijkaardige trapdoor slides, waarbij je start in een cabine waarvan de vloer plots wegklapt. In de bandenglijbanen Hugin en Munin nemen twee teams van twee het op in een spannende race tegen de klok. In Rangnakor bevindt zich één van de twee eetgelegenheden van het park: het fastfoodrestaurant Snekkjas. Hier vind je ook de ingang naar Vildstrøm, de wildwaterbaan waarvan het parcours zich volledig buiten bevindt. Hier kun je kiezen tussen twee routes, waarvan de ene iets wilder is dan de andere. Buiten heerlijk relaxen kan ook, namelijk in Frigg Tempel, waar je ook iets kunt bestellen aan de bar.

 

Voor wie het allemaal wat avontuurlijker mag zijn, is er Skip Strand, herkenbaar aan zijn twee grote scheepswrakken. Uit één ervan vertrekt een obstakelparcours in het water, dat uitdagender is dan het lijkt. Om van het andere, modernere schip naar beneden te glijden heb je de keuze uit drie kleine glijbanen, waaronder een brede familieglijbaan. Enkel voor kinderen bedoeld zijn de vier glijbanen en de waterspeeltuin van Trølldal, een afgeschermd gebied waar ouders hun kinderen goed in de gaten kunnen houden.

 

Het centrale golfslagbad van het zwembad behoort tot de wereld van Lumafåls, de waterval waar de meerminnen van Rulantica thuis zijn. Hier vind je ook het zelfbedieningsrestaurant Lumålunda, waar pizza's, pasta en salades geserveerd worden. Voor een heerlijke cocktail kun je terecht in Skog Lagune, een overdekt relaxeerbad midden in de bossen. 

 

In het ijzige gedeelte Vinterhal vinden we de laatste glijbanen van het bad. Met de twee Isbrekkers land je als een kanonskogel in het water. Två Fall en Stormvind zijn twee bandenglijbanen voor één tot twee personen, waarvan de laatste ook een trechter bevat. Spectaculair is de vierpersoonsglijbaan Vinter Rytt. Hierbij glij je recht omhoog op een verticale wand om vervolgens terug naar beneden te storten. Bij Svalgur Rytt ga je doorheen het lijf van de mythische zeeslang Svalgur op grote ronde boten voor vier personen.

Om te bekomen van al dat glijbaangeweld kun je jezelf ook trakteren op een aantal rondjes Snorri's Saga. Deze heerlijk relaxerende lazy river voert je langs alle werelden van Rulantica en bevat meerdere overdekte secties met scènes die zich afspelen op schermen. Zo wordt het een soort van darkride, die je heerlijk dobberend in een één- of tweepersoonsband kunt afleggen.

 

Praktisch

Ondanks de afwezigheid van een wellnessaanbod en het al bij al beperkte aantal glijbanen mag Rulantica zich zeker tot de duurdere Duitse zwembaden rekenen. Tickets worden best op voorhand geboekt, want dan zijn ze 4 euro goedkoper dan aan de kassa. Een standaard dagticket kost voor een volwassene 38,50 euro; voor een avondticket (geldig van 17 tot 22 uur) ben je 35,50 euro kwijt. Aankopen in het park doe je met een Rula-Band, een RFID-polsbandje waarmee je na afloop afrekent aan de kassa. 

Virtual reality in het water

Net als bij Europa-Park het geval is, wil de familie Mack ook blijven investeren in Rulantica. Er zijn nog latere bouwfases gepland om het waterpark verder uit te breiden, maar wanneer we die precies mogen verwachten, is nog niet bekend. Op korte termijn is er voor volgend jaar wel al een nieuwigheid te verwachten. Geïnspireerd op het succes van virtual reality op achtbanen, komt er nu ook een bijzondere virtual reality-ervaring in het water. Met het bijzondere "YULLBE"-systeem, een project van MackNext, wordt het straks mogelijk om in het water een volledige immersieve VR-beleving te hebben dankzij het gebruik van een VR-bril met een rugzakje, koptelefoon, microfoon en sensoren voor hand- en voetbewegingen. Er zou een aparte ingang komen om deze attractie met beperkte capaciteit te kunnen beleven.

Tekst: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Foto's: © Europa-Park