Efteling

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Kris Peeters.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Kris via Kris@pretparken.be.

Attractie: Sirocco Terug naar lijst


Omschrijving

Sirocco is de vernieuwde versie van een bestaande theekopmolen die het park reeds in 1988 opende en geleverd werd door het Duitse Mack Rides. De attractie werd met deze naam heropend in het jaar dat de Efteling haar zeventigjarig jubileum vierde.
Hoofdontwerper Sander de Bruijn verving een oorspronkelijk kannibalen-thema door een minstens even clichématige evocatie van het midden oosten dat moest aansluiten bij het Sindbad thema dat te gebruikt werd voor de overdekte achtbaan 'Vogel Rok'. In Sirocco zijn de gondels vormgegeven als kleine scheepjes. Wanneer de attractie van start gaat zorgt een wervelwind volgens de efteling voor "een duizelingwekkend avontuur totdat de storm weer gaat liggen". Huiscomponist René Merkelbach leverde de muziek voor de attractie af. Vooral onder het licht van de sterren komt de attractie tot zijn recht: dan zijn de licht- en watereffecten rondom de attractie veel beter te zien.
De naam van de attractie verwijst naar een mediterrane wind. Die ontstaat wanneer hete droge tropische lucht uit de Sahara mengt met de koudere en vochtigere zeelucht. Onder invloed van lage drukgebieden wordt de wind vervolgens over de kusten van Zuid-Europa gestuwd.

Sirocco maakt deel uit van 'de wereld van Sindbad', een themazone rond de zeeman uit de verhalen van 1001 nacht. Die thematiek wordt ook doorgetrokken in waterspeelplaats 'Archipel' die te vinden is op de voormalige locatie van het kinderdoolhof. Efteling investeerde in totaal 2,8 miljoen in de transformatie van het gebied.

MONSIEUR CANNIBALE
Tot en met 5 september 2021 heette deze attractie 'Monsieur cannibale', waarbij de klassieke theekoppen werden ingeruild voor de kookpotten van een kannibaal. Kenmerkend aan deze attractie was de muziek die er heel de dag door draaide. Het ging om het Franstalige nummer "Monsieur Cannibale" van Sacha Distel, waarnaar de attractie vernoemd is.
De insteek voor het oorspronkelijke ontwerp toont een interessante parallel met het vernieuwde ontwerp. Ook destijds liet men het thema van de attractie aansluiten op een bestaande attractie. Het achterliggende ontwerpidee was toen dat de vrolijkheid van Carnaval Festival moest doorgetrokken worden in het gebied rond die attractie. Ontwerper Henny Knoet ontwierp drie alternatieven die allen even kleurrijk waren, waarbij de directie uiteindelijk koos voor het thema met de kookpotten.
De overkapping kwam pas 14 jaar na opening: na enkele winterseizoenen zonder dak gedraaid te hebben, besloot de Efteling dat een extra overkapping een onderhoudsvriendelijker oplossing was. Vanaf dan kon je ook genieten van een ritje Monsieur Cannibale in de regen, zonder nat te worden! De overkapping werd ontworpen door Michel den Dulk en geenszins geapprecieerd door de oorspronkelijke ontwerper van de attractie. Ondanks die onenigheid werd de weinig geliefde overkapping in 2012 nog volledig vernieuwd.

CONTROVERSE
De centrale kannibaal van dienst leidde al vanaf de aankondiging van de attractie tot controverse en werd om die reden pas later in het openingsseizoen aan de attractie toegevoegd. Op die manier kon de attractie zonder de controversiële figuur figureren in het introductiefilmpje van een populaire tv-show die door de Nederlandse omroep werd uitgezonden. Vanaf het tweede deel van het tweede decennium van het huidige millennium kreeg de Efteling opnieuw kritiek op de vormgeving van de attractie. De uitvergrootte karaktertrekken en stereotypering van de Afrikaanse kannibaal zouden discriminerend en racistisch zijn. Aanvankelijk hield Efteling het been stijf, maar later zette het sprookjespark de deur toch op een kier voor een aanpassing die zou samenvallen bij een groot onderhoud. Eerder werden bij Carnaval Festival al aanpassingen doorgevoerd na vergelijkbare klachten.

Specificaties

Type attractie: Theekopjes
Model: Teacup Ride
Bouwer:
Mack Rides
Opening: 1988
Ritduur: 2:20
Aantal voertuigen: 12 gondels met 5 passagiers per gondel
Maximum capaciteit: 1200 p/u

Foto's