De pretparkwereld kent honderden soorten attracties groot en klein. Aan elk type, van een draaimolentje tot een megacoaster, zijn jaren van onderzoek en ontwikkeling voorafgegaan. Attractiebouwers spenderen honderduizenden tot miljoenen euro's in een onzeker stadium; elk idee kan immers eindigen in een succesverkoop, of een flop. In deze artikelreeks nemen we je mee langs alle "first of it's kind"-attracties, en kan je zien welke parken de grote stap gezet hebben. Een prototype staat namelijk voor investeringslef, maar ook voor veel onzekerheden, want 'werkt alles zoals verwacht?'. Vorige week namen we je mee op een tocht door de geschiedenis van het Waverse pretpark Walibi Belgium. Deze keer is het de beurt aan Bobbejaanland in Lichtaart!
1987 - Een Amerikaanse klassieker zet voet aan grond op Europese bodem - Air Race
Zolang het Amerikaanse zusterbedrijf Arrow bestond, heeft het Nederlandse Vekoma vaak geprobeerd hun gelijke te worden, zowel in kwaliteit als in aanbod. Terwijl Arrow een bescheiden succes kende met hun Swinging suspended coaster, een achtbaan die onder de rails hangt en waarvan de afzonderlijke treindelen heen en weer zwaaien in de bochten, ontwikkelde Vekoma hun eigen variant. Hun eerste klant voor hun nieuwe type moesten ze niet ver zoeken: Bobbejaanland zou het eerste park met dit type achtbaan in Europa worden. Air Race werd een publieksliefhebber, en is tot op de dag van vandaag na een naamsverandering en een stel nieuwe treinen (de kenmerkende vliegtuigjes werden vervangen door moderne treinen zonder vloer) een van de populairste attracties van het Kempense park.
De versie van Vekoma is echter wel een heel pak softer dan de meeste exemplaren die Arrow Dynamics bouwde, maar ze zijn op deze manier geschikter voor families. Ondanks de betrouwbaarheid en populariteit van deze attractie slaagde Vekoma er slechts in twee andere exemplaren van hun Swinging Suspended coaster, die exacte kopiën zijn van Air Race, te verkopen. Arrow had meer succes en verkocht in het totaal tien verschillende coasters van dit type, waarvan er nog vijf open zijn over de hele wereld, waaronder één in Europa: Vampire in Chessington World of Adventures.
1988- Meer dan zitten en kijken! - El Paso Special
Darkride's, indoor attracties waar je in een variërend transportmiddel traag langs decors komt, bestaan al bijna een eeuw in alle vormen en maten. Dit soort attracties was altijd een passief gebeuren, tot Bobbejaanland met The El Paso Special kwam. In deze darkride, gebouwd door het Duitse Mack Rides (vervoersysteem) en het Britse Space Leisure Design (decor), krijgt elke bezoeker een pistool om bepaalde effecten in gang te zetten. Het concept is inmiddels verre van uniek en bijna alle grote parken hebben nu hun eigen "shooter", al dan niet van Mack Rides. Toch bleef de oude versie van Bobbejaanland uniek, omdat het één van de weinige in zijn genre's was zonder puntentelling. In 2013 veranderde dit echter en nu kan je het in El Paso niet alleen tegen de cowboy's en indianen opnemen, maar ook tegen elkaar!
1999 - Awardwinnaar met kort leven - Bobby Drop
Voor het seizoen van 1999 voorzag Bobbejaanland een unieke waterattractie met een nooit eerder gezien concept. In Bobby Drop, dat gebouwd werd door de Nederlandse glijbanenbouwer Van Egdom, zouden grote boten na een lift één enkele, grote drop met bochten afgaan. Zoals veel prototypes was het geen bijzonder lange attractie, maar qua fungehalte en populariteit scoorde de attractie bijzonder hoog. De wachttijden liepen hoog op en het park haalde een prijs voor "uitmuntendheid in ontwikkeling voor nieuwe attracties" in huis. Toch werd de attractie geen favoriet onder de fans. In hetzelfde jaar opende Parc Astérix in Frankrijk de veel spectaculairdere "l'Oxygenarium", van hetzelfde type maar van een andere constructeur. Bobby Drop werd langzaam, vooral dankzij de lage capaciteit, maar zeker een doorn in het oog voor het park, en werd in 2008 afgebroken en verkocht aan het Franse park "Le Récré des 3 Curés", waar het vandaag de dag nog zijn rondjes draait.
2003 - Fasten your Broeksriem - Fly Away
Enterprises zijn en waren ook in 2003 niets nieuws in de pretparkwereld. Zowel Walibi Belgium als Bellewaerde hadden in het verleden een exemplaar, en in Nederland vind je er vandaag de dag niet minder dan vier werkende enterprises. Dit megasucces begon met Schwarzkopf, maar de grootste leverancier van het type werd al snel concurrent Huss.
Huss wilde het type echter blijven verkopen, en besloot variaties op het oorspronkelijke model te maken. Een idee was om gondels te ontwerpen waarin je moest gaan liggen in plaats van zitten, en zo geschiede: Bobbejaanland kreeg de primeur en Fly Away was de eerste 'vliegende enterprise' van de wereld. Momenteel is Fly Away - die in zijn openingsjaar trouwens ook achteruit draaide - de enige attractie in zijn soort in Europa.
2004 - De grote uitbreiding - Sledge Hammer
2004 was een speciaal jaar voor Bobbejaanland. Niet alleen werden er drie nieuwe, grote attracties gebouwd, maar ook zou het park verkocht worden door de Schoeppens aan het Spaanse Parques Reunidos. De grootste nieuwigheid, een slinger waarin je maximaal 42 meter hoog vliegt, werd gebouwd op de funderingen van de Thrillenium ride, een attractie die in 2000 moest openen maar vanwege een faillissement van de leverancier er nooit gekomen is.
Net als de klassieke enterprise is zo'n frisbee geen onbekende voor de pretparkwereld. Huss startte dit succes en wilde het opnieuw wat grootser proberen, en Bobbejaanland ging weer met de primeur lopen. Hoewel je nog wel gelijkaardige attracties vindt in Europa van vergelijkbare grootte, moet je voor een andere Huss Giant Frisbee al heel ver zoeken. Andere voorbeelden van bestaande exemplaren vind je in het Amerikaanse Cedar Point (MaxAir) en het Japanse Fuji-Q Highland.
2006 - Een Belgisch concept - Desperado City
De eerste toevoeging aan het park na de overname vond plaats in 2006. De eerder genoemde Air Race werd omgevormd naar de huidige Dreamcatcher, en in het saloon in het cowboydorp zou Bobbejaanland nog maar eens een wereldprimeur openen: Desperado City.
De attractie is van Belgische makelij: leverancier Alterface is een Waals bedrijf en hun interactieve cinemaconcept heeft na 2006 een groot deel van de pretparkwereld veroverd. De attractie is een mix van een bioscoop en een interactieve darkride. Je zit namelijk op bewegende paarden terwijl je schiet op het scherm. De persoon met de meeste punten verschijnt op het einde met foto op scherm. Ondertussen is de attractie uit het park verwijderd, maar gelijkaardige attracties vind je ondertussen over heel Europa, bijvoorbeeld in Fraispertuis City en Parque de atracciones de Madrid.
2009 - Comeback van een filmklassieker - King Kong
2008 zou weeral een belangrijk jaar in de geschiedenis van Bobbejaanland worden: de Hall 2000, die gebouwd was voor de indoorcoaster Revolution, werd omgetoverd tot een nieuw themagebied: het Banana Bos met de vernieuwde (R)Evolution, de splashbattle Banana Battle en de wereldprimeur "King Kong", wederom van de Duitse firma Huss.
Ondanks er duidelijke concept arts verspreid werden, was het afwachten wat de attractie precies zou zijn. Bobbejaanland presenteerde het als een thrillride, waardoor de verwachtingen eerder hoog lagen. Het concept achter de attractie leek eerder veel braver dan het park soms deed uitschijnen: de wagon waarin je plaatsneemt, wordt door de overmaatse aap opgetild en zachtjes door elkaar geschud, maar de rit is genietbaar voor heel de familie.
Ondanks het feit dat het geen erg ingewikkelde attractie lijkt, verliep de bouw ervan niet erg vlot. De attractie moest samen met de rest van het themagebied openen in 2008, maar er doken steeds nieuwe problemen op. Uiteindelijk kon je pas van een ritje King Kong genieten vanaf 2009, toen de attractie één dag voor het identieke exemplaar in het Franse Le Pal opende. Dit was gedaan in afspraak met Le Pal en Huss, omdat aan Bobbejaanland de primeur beloofd was. Ondertussen kun je ook in China en Turkije de wraak van King Kong beleven!
Voor vragen en/of opmerkingen over dit artikel verwijzen we jullie graag door naar ons forum!
Tekst: ©2013 - Ignace Woinin - Pretparken.be
Foto's: ©2004/2011 - Ignace Woinin, ©2012 - Sven Popelier, © 2010 - Bobbejaanland, © 2011 - Nico Reynders, © 2005 - Peter van Genechten, © 2012 - Jelle Verelst
Bronnen: pretparken.be, rcdb.com, Huss Rides, Vekoma Rides Manufacturing BV, Bobbejaanland, bjlnostalgie.be, Alterface.com, ewrdb.com
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.