Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 4 Okt 17, 20:24
Share

Energylandia, het inmiddels zeer bekende pretpark in Polen, heeft weer opmerkelijke plannen bekend gemaakt. Na de 17 nieuwigheden die het park dit jaar bouwde en de megacoaster van volgend jaar, plant het nu ook een houten achtbaan met inversies en een waterachtbaan met meerdere lanceringen aan tegen 2020!

De investeringsdrang lijkt maar niet op te houden in Energylandia, want na de monsterinvesteringen van het afgelopen jaar en de bouw van de Intamin-Megacoaster die volgend jaar opent, plant het park al even spectaculaire attracties voor 2020. Dat werd bekend bij een openbare aanbesteding waarbij het park naar fabrikanten zoekt die plannen en offertes mogen indienen. Energylandia krijgt steun van de Europese Unie met behulp van subsidies om deze investeringen te verwezenlijken.

Het park is op zoek naar drie attracties: een houten achtbaan met inversies, een waterachtbaan met meerdere lanceringen en een grote mijntrein. De fabrikanten kunnen tot december dit jaar voorstellen doen, de attracties moeten in werking zijn op 6 april 2020.

Houten achtbaan

Het zal niet zomaar de minste houten achtbaan zijn die Energylandia wenst te bouwen. Hoewel de exacte lay-out uiteraard niet bekend is, weet men wel al de vereiste specificaties van de achtbaan te vertellen: de coaster zal 1300m lang worden, 60m hoog en daarmee een topsnelheid van 110-115km/u halen. Bovendien krijgt de achtbaan drie inversies in het parcours. Ook wordt er melding gemaakt van IBox-track, wat wijst op mogelijk een baan van constructeur Rocky Mountain Construction. De rit zal een 110-tal seconden moeten duren.

De volledige lijst met technische vereisten voor de woodie vind je hier.

Multilaunch watercoaster

Het blijft niet bij deze spectaculaire houten achtbaan, Energylandia plant ook een grote waterachtbaan! Deze zal minstens 1000m lang worden met een hoogte van 35m en een snelheid van minstens 100km/u. Bovendien krijgt de watercoaster twee lanceringen en opmerkelijker: vijf inversies! Verder zal de achtbaan door drie ondergrondse tunnels gaan en zal er gebruik bij de in- en uitgangen daarvan gebruikt worden gemaakt van 'whirlpool'-effecten.

Deze specificaties doen echter de wenkbrauwen fronsen bij menig pretparkfan, gezien deze onrealistisch lijken bij het type 'watercoaster'. Hoewel deze term letterlijk gebruikt wordt in het officiële document waarnaar hieronder gelinkt wordt, lijkt het eerder aannemelijk dat het om een gewone multilaunch-achtbaan gaat met watereffecten, eerder dan een echte waterachtbaan.

De volledige lijst met technische vereisten voor de watercoaster vind je hier.

Mijntrein

Ten slotte is er nog de grote mijntrein die het park wenst te bouwen. Deze derde achtbaan zal minstens 1200m lang worden (met behulp van minstens 3 lifthills) en een hoogte van minimum 15m krijgen. Daarmee wordt een snelheid bereikt van 50km/u en een ritduur van meer dan 180 seconden. Opmerkelijk is dat het park vereist dat er trillingsdempende materialen worden gebruikt bij de wielen van de achtbaan.

De volledige lijst met technische vereisten voor de mijntrein vind je hier.

Tekst: © Yelle Kleykens - Pretparken.be // Foto: © Kolmarden // Bron: Parkerlebnis