Auteur: Ignace Woinin - Gepubliceerd: 10 Maa 19, 17:17

Dat Liseberg een darkride gaat bouwen in hun kindergebied, Kaninlandet, is al een hele tijd geen geheim meer. Maar ondertussen zijn er meer details over de attractie vrijgegeven, waaronder conceptvideo's en tekeningen, en ook de bouwer van het transportsysteem: Gosetto. Go-wie? Niet echt een bekende naam in pretparkland, maar niet gevreesd: Liseberg heeft de keuze voor dit Italiaanse bedrijfje als leverancier zeker niet licht genomen. Een overzicht van de belangrijkste darkride-wapenfeiten van Gosetto in Europa dringt zich op.

Op de kermis

Net als de meeste Italiaanse attractiebouwers, heeft Gosetto diepe wortels in de kermiswereld. Eén van de knapste darkrides die ze mee hebben helpen creëren is dan ook een reizend spookhuis. Haunted Mansion reist rond onder een Nederlandse kermisbaas, maar steekt ook soms de grens over. Zo kon je de attractie bijvoorbeeld in Tilburg en Luxemburg doen. Deze hangende darkride word soms ook wel gepromoot als 'het grootste reizende spookhuis van Europa'. Of deze stelling terecht is, laten we even in het midden.

In het thuisland van Gosetto

Een opvallende en unieke darkride van Gosetto vind je in hun eigen thuisland, zij het ver van Treviso waar Gosetto zijn kantoor heeft. In Etnaland, een water- en attractiepark aan de voet van de gelijknamige vulkaan in Sicilië, vind je 'The School'. In deze interactieve darkride moet je onderweg met hulp van knoppen in je wagentje vragen juist beantwoorden.

Maar ook hogerop in Italië, niet ver van Rome, vind je een mooie darkride van Gosetto: Pianeta Winx in Rainbow Magicland. Deze attractie doet sterk denken aan een combinatie van Droomvlucht in de Efteling en Peter Pan's Flight in Disneyland Parijs: je zweeft hier als het ware tussen de feeën. De darkride is één van de meest populaire attracties in het park.

In het hoge noorden

Opvallend is dat Gosetto redelijk wat succes kent in de Scandinavische landen, ook als je Liseberg buiten beschouwing laat. Ze mocht namelijk voor twee Finse parken een darkride bouwen.  Het gaat twee keer om een spookhuis: Devil's Mine Hotel in Powerpark, waar je met een geweer op jacht gaat naar monsters, en  Kyöpelinvuoren hotelli in Linnanmäki, waar je een hotel gerund door heksen bezoekt.

De belangrijkste darkride die Gosetto al mocht bouwen bevindt zich in hetzelfde land als Liseberg, Zweden. In het stadspark Gröna Lund in Stockholm bouwde, of liever herbouwde, Gosetto de spooktrein Blå Tåget. Deze historische attractie opende voor het eerst in 1935, maar werd doorheen de jaren vervangen, heropgebouwd en uiteindelijk gerestaureerd door Gosetto. Dat dit hun meesterwerk is mag duidelijk zijn: de blauwe treintjes die de attractie zijn naam geven, zitten vol met kunstjes en zijn een deel van de totaalervaring van het spookhuis. Blå Tåget is nog steeds een publiekslieveling bij de bezoekers én de fans, waarvoor een flink deel dankzij Gosetto's vakmanschap. Het darkride-aanbod in Zweden is aan de kleine kant (de nieuwe attractie in Lisberg brengt het totale aantal naar vier), en het is niet ondenkbaar dat Liseberg zijn keuze voor leverancier gebaseerd heeft op het succesverhaal van het andere grote park in Zweden.

In ons eigen land

Belgen moeten echter niet naar Zweden, Italië of een kermis afreizen om een darkride van Gosetto te kunnen uittesten. Er opende er namelijk één in ons eigen landje in 2017.  In het centraal station van Antwerpen vind je namelijk sinds dan Comics Station, een indoorpretpark met tal van interactieve attracties, waaronder een darkride van Gosetto in samenwerking met Alterface. Het park ontwikkelde het idee van de wagentjes van de attractie: banken die zijwaarts bewegen, zodat bezoekers hun aandacht enkel kunnen focussen op hetgeen ze voor zich zien. De darkride draait om een interactief element in de vorm van een toverstaf, waarmee je de smurfen moet helpen doorheen de attractie. De technologie van het interactieve element werd trouwens geleverd door het Belgische bedrijf Alterface.

Ondanks relatieve naamonbekendheid, is Gosetto dus zeker en vast niet aan zijn eerste proefstuk toe en hebben ze al aan heel wat mooie darkrides meegewerkt. Het mag dus eigenlijk ook geen verassing zijn dat Liseberg hen een project van bijna twintig miljoen euro toevertrouwd. Wij kijken alvast uit naar de nieuwe attractie van Lisberg, waarvan je de bouw kunt volgen op ons forum!

Tekst: © Ignace Woinin - Pretparken.be // Foto's: © Ignace Woinin, Juan Martinez en Kris Peeters - Pretparken.be, Gosetto, themeparkreview