Ikaros (Tivoli Gröna Lund)

Omschrijving attractie

Ikaros was Gröna Lunds grootse nieuwigheid voor 2017. De valtoren was bij opening de 31e attractie van het park en de vierde attractie die na Katapulten, Fritt Fall en Eclipse stevig de hoogte inging. Ikaros valt met een hoogte van 95 meter tussen die laatste twee. Het park telde 75 miljoen Zweedse kronen neer voor de nieuwigheid, wat omgerekend neerkomt op een bedrag van 7,3 miljoen euro.
De compacte bouwstijl die Gröna Lund typeert werd bij de bouw van deze attractie naar nieuwe extremen gedreven. Ikaros staat op een brug over het pad tussen Lustiga Huset en Jetline, op een terrein van slechts 5 meter breed. Het park kondigde de attractie een jaar eerder aan op één april met een foto van de locatie van de nieuwe attractie. Omdat die zo onredelijk krap leek, werd de aankondiging door velen als een aprilgrap geïnterpreteerd. Het park zou een later een gelijkaardige 'aprilgrap' uithalen met een nieuw kleurenschema voor achtbaan 'Vilda Musen'.

De attractie werd geleverd door het Zwitserse bedrijf Intamin, dat eerder instond voor Insane en Fritt Fall. Het specifieke type valtoren met de kantelhoek van 90° verkopen zij onder de merknaam 'Skyjump'. Toen Gröna lund Ikaros opende was de énige soortgelijke attractie te vinden in het Amerikaanse park Busch Gardens bij Florida: met 'Falcon's Fury' opende dat park in 2014 de eerste valtoren ter wereld met zitjes die 90° kantelden. De Amerikaanse variant is wel grootschaliger met plaats voor 32 passagiers.

De naam en het thema van de attractie is ontleend aan de Griekse mythologie. Daarin probeerden Daidalos en zijn zoon Icarus te ontsnappen uit de gevangenis van koning Minos met vleugels van was en veren. Eenmaal in de lucht wordt Icarus te arrogant en vliegt zo dicht bij de zon dat zijn vleugels smelten en hij neerstort. In Gröna lund wordt de zon abstract uitgebeeld door de decoratie bovenaan de toren. Gezien het ritverloop passagiers verplicht hoogmoedig dichter bij 'de zon' gaan vliegen, eindigt iedereen met een spectaculaire val in de diepte.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Skyjump
Opening: 2017
Hoogte: 95 meter
Topsnelheid: 90 km/u
Aantal inversies: 0
G-Krachten: 3.5 G
Aantal voertuigen: 2 gondels met 8 passagiers per gondel
Minimum lengte: 140 cm

Foto's