Liseberg

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Kris Peeters.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Kris via Kris@pretparken.be.

Attractie: Luna Terug naar lijst


Omschrijving

Luna is een familievriendelijke variant van de Boomerang-coaster van het Nederlandse Vekoma, die in navolging op zijn grote broertje met inversies ook in bijzonder veel parken werd en wordt toegevoegd. Om de status van dertien in een dozijn te overstijgen, voorzag Liseberg haar versie van een elegante vormgeving en enkele mediagenieke recordjes; Bij opening was het de hoogste en snelste coaster 'van zijn soort'.
De vluchtigheid van dergelijke recordjes terzijde moet wel gezegd worden dat er weinig andere parken hun boomerang zo iconisch op de top van een heuvel neerpootten. Net als andere heuvelattracties biedt ook Luna interactie met nabijgelegen attracties. Startend op de top van het zuidelijke deel van de parkheuvel, kruist de achtbaan Lisebergbanan en FlumeRide. De achtbaan komt het meest tot zijn recht in het duister: dan fonkelen de lichtjes van het omliggende themagebied.

THEMA
Luna betekent maan en dat is ook het uitgangspunt van het thema dat rond de attractie werd uitgewerkt. Liseberg voorzag Luna van een vormgeving die flirt met elementen uit een Jules-Verniaans retro futurisme en een nostalgische sfeer die herinnert aan kermissen uit vervlogen tijden. De treinen zijn uitgewerkt als de raketten van dienst, waarmee je je reis naar de maan en terug kan aanvatten. Het station kreeg een telescoop-koepel mee. Het logo van de attractie is erg fraai ontworpen en geldt als een synthese van de bovengenoemde invloeden.

PLANNING & OPENING
De achtbaan was de blikvanger van het themagebied 'Luna Park' dat Liseberg in de aanloop naar zijn honderdjarig bestaan aan het park toevoegde. De coaster hoorde bij de tweede fase van dat project. Een jaar eerder opende het park al Tempus en Turbo. Er werd meer dan 10 miljoen geïnvesteerd in de nieuwigheden. Tijdens een van de eerste testritten had de trein niet genoeg snelheid om volledig terug te geraken, waardoor hij uitbolde halverwege de track. Latere test verliepen met meer succes. Luna werd officieel ingehuldigd op zaterdag 22 april 12u30. De European Coaster Club mocht de attractie al eerder uittesten: zij werden door het park onthaald op tweedaagse met als hoogtepunt een preview-rit op Luna dinsdag 18 april.

De ontwikkeling van 'Luna Park' kaderde op zijn beurt binnen een langetermijnproject waarbij het hele zuidelijke deel van de parkheuvel heringericht werd. In een voorgaande etappe werden daar tuinen heraangelegd en vervingen thrillride Aerospin, speeltuin Barnens Paradise en Blomsterkarusellen een rits aan oudere attracties.

Specificaties

Type attractie: Boemerangachtbaan
Model: Family Boomerang
Bouwer:
Vekoma
Opening: 2023
Hoogte: 34 meter
Lengte: 242 meter
Topsnelheid: 68 km/u
Aantal voertuigen: 1 trein met 20 passagiers per trein
Maximum capaciteit: 720 p/u
Minimum lengte: 95cm
Minimum leeftijd: 3 jaar
Minimum lengte zonder begeleiding: 120cm

Foto's