Auteur: Glenn Van Hoeydonck - Gepubliceerd: 9 Jan 11, 00:44

2000, herinnert u zich dat jaar nog? U merkt het meteen: tien jaar is lang, op bepaalde vlakken zelfs een eeuwigheid. Eén van die vlakken is de pretparkwereld. Een attractie die tien jaar terug baanbrekend was, is nu vaak niet meer dan een leuk tussendoortje tussen al het recentere, meer spectaculaire geweld. We onderzoeken de voorbije tien jaar van een belangrijk park in onze omgeving. Gebruikte men die tien jaar om aan grote expansie te doen, of bleef men stil zitten? Is het park in staat om het op Europees niveau te maken, of zal het bij regionaal succes blijven? We nemen de Benelux-marktleider Efteling onder de loep.

 

Een rijke geschiedenis

De Efteling kenmerkte zich in het verleden vaak door periodes van expansie. Het meest duidelijke voorbeeld hiervan vind je in de jaren tachtig, toen het park quasi jaarlijks een topattractie presenteerde. Vanaf 1981 werden namelijk attracties als Python, Halve Maen, Piraña, Carnaval Festival, Bobbaan, Fata Morgana en Pagode geopend. Na deze periode van ongelooflijke uitbreiding zou het park in de nineties opnieuw voornamelijk de kaart van de sprookjes trekken. Naast kenmerkende attracties als Droomvlucht, Villa Volta en Vogel Rok focuste men opnieuw op totaalbeleving en entertainment. De combinatie van deze twee decennia zou in 2000 zorgen voor een erg compleet totaalpakket in Kaatsheuvel. Zowel op vlak van attracties als entertainment bood de Efteling een knap aanbod, maar men bleef beslist niet teren op het toenmalige succes…

Het begin van het nieuwe millennium ging niet gepaard met een topattractie van formaat, maar bracht vooral oude herinneringen naar boven: het Kinderspoor heropende aan de oevers van de Siervijver. Deze in verval geraakte attractie uit de beginjaren van het park werd in 2000 namelijk op een nieuwe locatie en in een fris jasje gepresenteerd aan het publiek. Dit is tevens het jaar van de Pardoes Promenade en de Efteling Brink, respectievelijk de centrale as en het centrale plein van het park. Hoewel fans vaak twijfelden over het nut van een brede betonnen laan door de bosrijke Efteling, bevordert het een vlotte doorstroom voor bezoekers. Bovendien vindt er in 2013 een grondige make-over plaats en zal men hier een nieuwe eyecatcher openen.

 

Gouden jubileum

In 2002 vierde de Efteling haar vijftigjarige bestaan met twee nieuwigheden. Naast de ingebruikname van het grootse Efteling Theater – dat een jaar later haar thematische voltooiing zou krijgen – opende men tevens PandaDroom. Het park overtuigt quasi steeds dankzij vooruitstrevendheid en dat was met deze 4D-voorstelling niet anders. Hoewel dat in de volgende jaren al snel zou veranderen, was een dergelijke film met speciale effecten toen immers nog niet zo alledaags. Vandaag is PandaDroom een stuk minder uniek en krijgt de attractie bovendien vaak kritiek op haar thema: de negatieve impact van de mens op de natuur. Niet meteen de ontsnapping uit de realiteit die je van een pretpark verwacht dus. En al helemaal niet wanneer men eveneens probeert leden te ronselen voor het WWF, de grote sponsor van PandaDroom. Het contract met deze natuurorganisatie loopt echter af in 2017, waardoor de mogelijkheid zich stelt om PandaDroom aan te passen.

Hoewel men in 2003 het vernieuwde Anton Pieck Plein en het bijhorende Efteling Museum presenteerde, werd het qua grote nieuwigheden even stil. In het attractiepark alleszins, want het Sprookjesbos werd gedurende het afgelopen decennium beslist niet vergeten. In 2001 liet Raponsje voor het eerst haar vlecht uit het raam, terwijl men tijdens de Winterefteling van 2004-2005 het emotionele ‘Meisje met de Zwavelstokjes’ aan het publiek presenteerde. Sinds 2006 laat Vrouw Holle het bovendien zelfs ’s zomers sneeuwen en drie jaar later zou ook Assepoester haar intrede maken op het Herautenplein. Zowat elke recente nieuwigheid bewijst trouwens dat nostalgie en technologie perfect hand in hand kunnen gaan. Het Sprookjesbos heeft bijna zestig jaar na opening immers nog steeds een grote aantrekkingskracht en blijft een niet te missen halte tijdens een dagje Efteling.

Omdat de Efteling zich in 2005 voorbereidde op de grote nieuwigheid van één jaar later, werd er geen attractie gepresenteerd. Toch werden niet minder dan drie vaste waarden uit het bestaande attractieaanbod verwend met een update. Eerst en vooral maakte Loekie De Leeuw zijn intrede in de vrolijke darkride Carnaval Festival. Dit figuurtje was reeds bekend van reclameblokken op televisie, maar heeft sinds enkele jaren dus een vaste stek in verscheidene scènes van Carnaval Festival. Verder werden ook de rollercoasters Bobbaan en Python klaargemaakt voor de toekomst met nieuwe voertuigen. Na Arrow en Vekoma, leverde het jonge bedrijfje Kumbak inmiddels al het derde setje treinstellen voor de Python, die met een vernieuwde ingang tevens een moderner imago aangemeten kreeg.

 

De Vloek van het Spookschip

Kumbak en de Efteling zouden hun grootste samenwerking echter pas in 2006 aan het publiek presenteren met De Vliegende Hollander. Dit prestigeproject van €20.000.000 werd na Piraña de tweede waterattractie van het park, maar moest veel meer worden dan dat. Zo zou de wachtruimte een thematisch hoogstaande walk-trough zijn en verenigt de attractie een darkride, een rollercoaster en een afsluitende splash. Mooi concept dus, maar de bouw verliep niet zonder slag of stoot. Net zoals bij Droomvlucht in 1992 opteerde men voor een relatief onbekende constructeur. Daarenboven werden niet alle onderdelen van de attractie door hetzelfde bedrijf geleverd: Kumbak zorgde voor de achtbaanonderdelen terwijl het Duitse Steelweld voor de voertuigen verantwoordelijk was. Alsof dit nog niet genoeg was, zorgde de Efteling zelf voor de constructie van de baan en de thematische inkleding. Uiteindelijk zou er nog een extra constructeur én een extra jaar nodig zijn om De Vliegende Hollander operationeel te krijgen. Na een jaar vol vergeefse testritten en aanpassingen zorgde Intamin AG namelijk voor een rem die de meeste problemen van de baan hielp. In maart 2007 kon De Vliegende Hollander dus officieel voor het publiek openen, maar begon de attractie aan een bijzonder moeizaam seizoen vol storingen. Na de drukke zomermaanden was het alweer gedaan met de pret en zou de Efteling het opnieuw een halfjaar zonder haar nieuwe lieveling moeten doen. Ondertussen is deze attractie gelukkig betrouwbaarder en behoort ze met haar buitengewoon mooie wachtruimte en mysterieuze rit tot de toppers van het park.

Naast de lopende rekening van De Vliegende Hollander, investeerde de Efteling vooral in een uitgebreid groenplan tijdens de periode 2007-2008. De meest opvallende wijzigingen vond je rond Gondoletta, waar de Efteling een moerasachtige gebied creëerde. Voor vele Efteling-liefhebbers een doorn in het oog, want deze bootvaart bracht je jarenlang langs perfect onderhouden bloementapijten met wondermooie kleurpaletten. Een laatste opvallende wijziging vond in 2007 plaats bij de overdekte achtbaan Vogel Rok, waar de wachtruimte verlegd werd. De nieuwe wachtrij is beduidend korter, maar ook een stuk sfeervoller dan de koele versie van enkele jaren terug. Of het station en de attractie zelf in de nabije toekomst een (zeer welgekomen) update in dezelfde stijl zullen krijgen, is helaas nog niet geweten.

 

Machtswissel

2008 was een relatief rustig jaar, maar bracht wel één verandering die in de volgende jaren grote impact zou hebben: Bart de Boer werd namelijk de nieuwe directievoorzitter van het park. Deze man zou quasi meteen een nieuwe periode van expansie opstarten en hier heel wat budget voor reserveren. In 2009 zou het sprookje ‘Assepoester’ openen, maar het grote nieuws volgde in juli van datzelfde jaar. Toen maakte men immers bekend dat de houten achtbaan Pegasus na heel wat klachten gesloopt zou worden. Als vervanging zou amper een jaar later de spectaculaire duellerende Joris en de Draak openen. De Efteling sloot de nillies alvast in schoonheid af met de opening van Station De Oost en het langverwachte Bosrijk tijdens de Winterefteling van 2009-2010. Het vernieuwde treinstation van het Ruigrijk vormde vooral een broodnodige uitbreiding op het horeca-aanbod van de Efteling, maar is tevens een thematische  vooruitgang voor deze weinig attractieve uithoek van het Ruigrijk. Met het Bosrijk bouwde de Efteling haar overnachtingsmogelijkheden verder uit door middel van een rustiek bungalowpark. Voor zowat 1000 extra bedden telde het park 52 miljoen euro neer, meteen ook de grootste investering uit de geschiedenis van de Efteling.

 

Dromerige toekomstplannen

De nillies waren misschien niet van dezelfde grootorde als de jaren tachtig, maar de afgelopen tien jaar hebben we toch heel wat moois mogen ontdekken in Kaatsheuvel. Opvallend is het feit dat het park zich gedurende het afgelopen decennium duidelijk op totaalbeleving richtte en het aantal nieuwe mechanische attracties relatief laag bleef. In het attractiepark was De Vliegende Hollander namelijk een van de weinige grote nieuwigheden, maar zowat elk jaar werd het park wel verbeterd dankzij kleine aanpassingen in alle uithoeken. Daardoor lijkt de Efteling intussen helemaal klaar voor de toekomst en dat bewees men al door de volgende tien jaar in te zetten met grootse plannen. Zo is het park sinds 1 april 2010 voor altijd geopend, kan je sinds kort kennis maken met de Sprookjesboom, oogst Joris en de Draak al meteen lovende reacties, opent het mysterieuze showtheater Raveleijn in 2011 de poorten en moet Hartenhof vanaf 2013 een van de absolute topattracties worden. Mooie vooruitzichten en redenen genoeg om naar het volgende decennium uit te kijken dus!

 

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan snel een kijkje op ons forum.

Lees ook het artikel over de nillies van Walibi Belgium en de nillies van Movie Park Germany .

 

Tekst & foto's: Glenn Van Hoeydonck

Bronnen: Wikipedia.be, Efteling.com, 'De Efteling - Kroniek van een Sprookje'