Pegasus (Efteling)

Omschrijving attractie

Pegasus was één van de eerste moderne houten achtbanen op het Europese vasteland. De Efteling maakte de keuze voor een houten achtbaan in de onzeker periode die vooraf ging aan de opening van Eurodisney, wat parken over heel Europa rare sprongen deed maken.

Het project had al van begins af aan problemen: de opdracht voor de bouw werd pas doorgegeven aan de ontwerper, de Curtis D. Summers, in november 1990. Het was een huzarenstukje om de bouw van de achtbaan op tijd te vervolledigen en de spanningen liepen zo hoog op dat de constructeur, Charles Dinn, de Efteling misgenoegd verliet en zijn bedrijf opdoekte. Intamin maakte de achtbaan af. Op elf juli 1991 ging de eerste houten achtbaan in Nederland voor het eerst open.

Pegasus was allesbehalve de grootste achtbaan die je misschien zou verwachten van het 'wonderduo' Curtis D. Summers en Charles Dinn, zeker als je bedenkt dat dit hun laatste project samen was. De achtbaan was ideaal voor de hele familie, met zeer beperkte statistieken en een korte ritduur. Wat de Pegasus iconisch maakte was het authentieke woodie-gevoel dat de constructie los wist te maken bij eenieder die de achtbaan zag liggen vanop een afstandje, sierlijk aan het meer waar nu Joris en De Draak en de Vliegende Hollander staan.

Eind 2009 werd de oude Pegasus afgebroken: de constructie takelde snel af, het comfort was niet meer wat het moest zijn en de achtbaan was naar hedendaagse normen aan de flauwe kant. De kost om de baan te renoveren, was voor de Efteling de investering niet waard. Een deel van de achtbaan werd verzaagd in souvenir-houtblokjes, die het park aan fans verkocht. Meteen na de sloop van deze iconische attractie, werd er overgegaan tot de bouw van een waardige vervanger: Joris en de Draak.

Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Houten achtbaan
Bouwer:
Intamin AG
Dinn Corporation
Opening: 1991
Gesloten: 2009
Hoogte: 20 meter
Lengte: 492 meter
Topsnelheid: 55 km/u
Aantal inversies: 0
Ritduur: 1:43 minuten
Aantal voertuigen: 2 treinen 

Foto's